TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  19.06.2013 15:00:30

Autem do zahraničí? Máme seznam hříchů, za které hrozí mastné pokuty!

Lidé často na dovolené zbytečně spěchají a porušují maximální dovolené rychlosti v obcích, mimo ně nebo na dálnicích. Podívejte se, jak rychle můžete jezdit.

Maximální povolená rychlost v zahraničí
Státv obcina běžné komunikacina dálnici
Bulharsko50 km/h90 km/h130 km/h
Černá hora50 km/h80 km/h100 km/h
Dánsko50 km/h80 km/h110  km/h
Francie*50 km/h90 km/h130 km/h
Chorvatsko*50 km/h90 km/h130 km/h
Itálie*50 km/h90-110 km/h130 km/h
Maďarsko*50 km/h90 km/h130 km/h
Německo50 km/h100 km/hDoporučeno 130 km/h
Polsko50-60 km/h90 km/h140 km/h
Rakousko50 km/h100 km/h130 km/h
Slovensko50 km/h90 km/h130 km/h
Slovinskou50 km/h90 km/h130 km/h
Švýcarsko*50 km/h80 km/h120 km/h

*Ve Francii, Chorvatsku, Maďarsku, Švýcarsku existují také rychlostní silnice, kde se jezdí maximální povolenou rychlostí 110 km/h.

 

Bulharsku raději zapomeňte na mobilní telefon
 
Pokuta ve výši od 2600 až do 6600 korun (200 až 500 bulharských leva) hrozí každému řidiči, u kterého policejní kontrola odhalí řízení pod vlivem alkoholu s úrovní od 0,5 až 1,2 promile. Také se mu může stát, že přijde o svůj řidičský průkaz na dobu od jednoho měsíce do jednoho roku.  Pokud řidič tento přestupek spáchá opakovaně, pokuta zvyšuje až na 26 tisíc korun a může přijít o řidičák až na tři roky. Za překročení rychlosti se platí od 260 do 3900 korun.  Pozor si také dejte na telefonování. Jen za držení přístroje při řízení můžete dostat „flastr“ až 750 korun.
 
 
V Černé Hoře za přestupek musíte k soudu
 
Postihy za porušování předpisů v Černé Hoře se letos velmi zpřísnily. Pokuty za porušení dopravních předpisů vypisuje dopravní policie na místě, ale nesmí vybírat hotovost. Pro zaplacení dostanete poukázku, tu musíte zaplatit od osmi dnů od jejího vystavení. Za překročení rychlosti je sazba 750 korun, za jízdu bez rozsvícených světel 1500 korun a vyšší rychlost hrozí řidiči odebrání řidičského průkazu a soud. 
 
 
V Dánsku bez pásu ani na nákup
 
Postihy se zde pohybují od 1750 do 28 tisíc korun. Za překročení maximální rychlosti vám policisté mohou vyměřit pokutu až ve výši 24 500 korun. Za jízdu na červenou můžete dostat trest ve výši pět tisíc korun.  V Dánsku je také povinné používání bezpečnostních pásů všude tam, kde jsou instalovány.
 
 
Nepředjíždět v odstavném pruhu, a koupit si alkoholtester. Tak to platí ve Francii
 
Ve Francii je přísný zákaz používání všech antiradarů. Policisté vám za to mohou vystavit pokutu v přepočtu až 38 tisíc korun. Pokud vás chytí za volantem s mobilem v ruce, vytáhnete z peněženky více než 3300 korun a řidič, který by dokonce sledoval televizi, dostane finanční trest až do výše 38 tisíc korun.
 
V zemi galského kohouta platí od července 2005 druhý nejvyšší stupeň pohotovosti reagující na možnost teroristického útoku. Pokuty za nedodržení dopravní předpisů jsou poměrně vysoké, musí být zaplaceny v hotovosti a na místě. O loňského července musí vozit řidiči nepoužitý alkoholtester. Jeho absence se hodnotí pokutou 275 korun. Řidiči by se také měli dát pozor na vjetí do odstavného pruhu, i to Francouzi pokutují. 
 
 
V Chorvatsku hrozí pokuty až 50 tisíc korun
 
Za překročení maximální povolené rychlosti mimo obec vás čeká trest od 1500 do 21 000 korun. Pokud v obci pojedete rychleji, než je přípustné, může vám chorvatský policista dát pokutu od 900 do 45 tisíc korun. V případě, že budete účastníkem nehody, vždy žádejte od policie potvrzení o nehodě. Jinak hrozí, že vám nepřevezou havarovaný vůz přes hranice.  Dbejte také na zvýšenou opatrnost při jízdě za deštivého počasí. Chorvatské vozovky mají jiné složení než ty české a při dešti mají stejné vlastnosti jako při náledí.
 
 
Vysoké pokuty, bodový systém a zákaz kouření v Itálii
 
Bodový systém, který známe od nás, funguje i v Itálii. Při nasbírání 20 trestných bodů se odebere řidičský průkaz na dobu od šesti do 24 měsíců. Pokud nebudete mít v pořádku doklady, italští policisté vám mohou auto dokonce zabavit. Pokuty se v Itálii pohybují v rozmezí od 900 korun (špatné parkování) přes 3700 korun (malé překročení rychlosti) až na částku 37 tisíc korun za výrazné překročení rychlosti. Mimo jiné, v Itálii platí také vysoké pokuty za kouření na veřejných prostranstvích.
 
 
Nebezpečné maďarské dálnice, kde vás mohou okrást
 
Při přejetí plné čáry hrozí v Maďarsku na místě pokuta 1350 korun, která se může v rámci přestupkového řízení zdvojnásobit. Dokud ji nezaplatíte, může vám maďarská policie auto zabavit a dostat také můžete trest v podobě veřejně prospěšných prací. Ústřední automobilový klub varuje, že na maďarských dálnicích byly zaznamenány případy okradení českých občanů.  Skupina zlodějů zastavuje auta přímo na dálnici, nebo si oběť vyhlédne na odpočívadle.
 
 
Naštval vás Němec? Pozor na zdvižený prostředníček v autě!
 
I pro cizince platí v Německu bodový systém. Trestné body jsou udělovány od jednoho do sedmi podle typu přestupku. Na místě zaplatíte maximálně 875 korun. Zbytek se doplácí nejdéle do konce kalendářního týdne, jinak vám hrozí i zabavení vozidla. Za špatné parkování můžete dostat až 1000 korun, za nerespektování značky Stop či přejetí křižovatky na červenou až 9000 korun a za alkohol v krvi dokonce 38 tisíc korun. Choleričtí řidiči by se měli dát pozor na hanlivá gesta za volantem. Mohou za ně dostat pokutu ve výši od pěti do 150 tisíc korun! Pozor také na oranžovou barvu na semaforu. V Německu už musí vůz na této barvě zastavit.
 
 
V Polsku se krutě platí zejména za alkohol za volantem
 
Zahraniční turisté musí v Polsku platit pokuty hotově. Sazby se běžně pohybují od 300 do 3000 korun, přičemž s nejvyšší částkou počítejte zejména při porušení maximální rychlosti.  Také zde funguje bodový systém i pro zahraniční řidiče. Nejtvrdší tresty ovšem panují pří jízdě s alkoholem v krvi.  Pokud vám policisté naměří méně než 0,5 promile, vyváznete pouze s pokutou 30 tisíc korun. Pokud by to bylo víc, hrozí řidič i soud s možností odebrání řidičského průkazu až na deset let.
 
 
Rakousko: Nemáte na zaplacení pokuty? Vezmou vám autorádio
 
Ústřední automobilový klub důrazně doporučuje českým řidičům, aby dodržovali dopravní předpisy v Rakousku. Nemá-li cestující dostatek finančních prostředků na úhradu vyměřené pokuty na místě, může mu být zadržen jakýkoliv cenný předmět v autě, například autorádio. Maximální výše pokuty za jakýkoliv přestupek může být až 55 tisíc korun.
 
 
Na Slovensku se s tím nemazlí. Pokuty až za 35 tisíc korun
 
Čeští sousedé vymáhají na místě pokutu do 1675 korun, ale za závažnější přestupky můžete dostat ve správním řízení až 34 tisíc korun.  Například za překročené povolené rychlosti zaplatí řidič až 20 tisíc korun, za nerozsvícená světla 3325 korun a za jízdu pod vlivem alkoholu až 34 tisíc korunSlovenští policisté vám také mohou za přestupky odebrat řidičák až na jeden rok.
 
 
Vysoké pokuty i ve Slovinsku
 
Slovinská policie může vybírat pokuty na místě a za překročení nad 20 km/h, jízdu na červenou, můžete dostat pokutu až 6500 korun, za jízdu bez bezpečnostního pásu 3300 korun. Za jízdu pod silným vlivem alkoholu pak slovenští policisté mohou napařit pokutu až za 25 tisíc korun.
 
 
Ve Švýcarsku jezdit jedině podle předpisů. Tresty jsou tvrdé
 
V zemi Helvétského kříže jezděte opravdu podle předpisů. Na místě můžete dostat pokutu až do výše 6300 korun. Relativně nejnižší jsou za jízdu v tunelu bez rozsvícených světel (400 korun), bez zapnutých pásů (1200 korun). Pokud překročíte v obci rychlost o 15 kilometrů, bude vás to stát už 5000 korun. Pokud to bude víc než 21 kilometrů za hodinu (v případě dálnice 26 kilometrů za hodinu) čeká vás pokuta za rovných 100 tisíc korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688