Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.06.2013 08:03:11

Finanční tsunami: Roky se sbírá, ale trh může zničit za pár týdnů

Tradeři v pohotovosti se svými plány na spekulaci na pokles, investorské stádo vesele přešlapující okolo historických maxim a děsící se konce kvantitativního uvolňování. Nálada na trhu letí ke hvězdám i padá ke dnu s každým utroušeným slovem některého z guvernérů americké centrální banky. 85 miliard USD měsíčně je pro trh jako heroin pro feťáka - až se přísun drogy sníží nebo přeruší, přijde kolaps.

Tim Staermose, hlavní investiční stratég Sovereign Man, dává tuto měsíční finanční injekci do perspektivy. Jde o dvojnásobek ročního zisku společnosti Exxon Mobil a ekvivalent ročních útrat čínských turistů ve světě. Pokud bude program trvat 12 měsíců, půjde o bilion USD, tedy o stejnou částku, jakou americká vláda ročně rozhází nad to, co vydělá (odborně schodek rozpočtu).

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Nejistota roste. Zvítězí býk, nebo medvěd?Týden na trzích podle burzovních grafů: Nejistota roste. Zvítězí býk, nebo medvěd?

Trhy mají za za sebou další volatilní týden, ve kterém index S&P 500 ztratil 1 %. Z posledních čtyř týdnů byly tři ztrátové. Ze všech 24 týdnů roku 2013 jich však zatím v červeném skončilo jen sedm. Poměr ztrátových týdnů se tak rapidně zvyšuje.

 

Fundamenty smeteny ze stolu

 

Sem tam se najde výjimka, ale ekonomická realita v uplynulých měsících prakticky vymizela z úvah většiny investorů. Fundamenty a jejich analýzy na celé čáře prohrávaly s institucí, jejíž šéf má kontrolu nad mocným tlačítkem "TISK". Ceny akcií rostly, protože Ben Bernanke rázně odmítal spekulace o tom, že se blíží doba, kdy toto kouzelné tlačítko přestane mačkat dostatečně silně (v nezměněné míře, tedy jeden stisk = 40 + 45 miliard USD).

Signálů omezení programů kvantitativního uvolňování je ale v posledních týdnech stále více a velcí investoři začínají být nervózní. Americké akcie se odrazily zpátky ze svých maxim. Postupné ukončování kvantitativního uvolňování může podle některých odborníků začít již na podzim, někdo věří v jeho pokračování hluboko do roku 2014.

 

Krátká paměť investorů

Rychlé růsty na začátku roku jsou minulostí. Bernankemu & spol. trvalo několik let, než se dostaly akcie na vysoké úrovně (samozřejmě to nebyl jejich úmysl, oni jen hrnuli na trh peníze), ale trh je schopen možné omezení QE započítat během pár týdnů. Pro akcie by tyto týdny byly doslova zdrcující.

Něco takového se dost možná začíná dít. Vedle akcií na vyspělých trzích jsou pod tlakem i měny na rozvíjejících se trzích a takzvané komoditní měny (jihoafrický rand, australský i kanadský dolar, brazilský real a další). Rekordně zadlužené investorské stádo se začíná přesouvat směrem k "bezpečným" měnám a čtyřletá Benova "práce" může přijít vniveč.

                                      

 

     Současné otřesy na trzích v jediném grafu. Podívejte se Současné otřesy na trzích v jediném grafu. Podívejte se

Co stojí za posilováním dolaru, růstem dluhopisových výnosů a spekulacemi ohledně konce kvantitativního uvolňování?

      

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688