Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.06.2013 07:53:51

Kdy skončí býčí trh? Sledujte marže firem

Poté, co odezněla výsledková sezóna amerických firem za 1Q2013, se investoři zamýšlejí nad aktuální, z historického pohledu vysokou úrovní čisté marže a jejím dalším vývojem. Ten obecně souvisí s fází hospodářského cyklu a vývojem akcií.

Vysoká úroveň marže vede medvědy k očekávání jejího poklesu.

Čistá marže indexu S&P 500

S maržemi má co do činění také aktuální údaje o negativních indikacích firem ohledně výsledků za 2Q2013, který byl zveřejněn v týdenním reportu agentury Reuters ("This Week in Earnings", 7. června 2013). 116 firem z indexu S&P 500 již indikovalo vývoj svých zisků za 2Q2013, z toho 93 dolů a 14 nahoru. Ve výsledku sledovaný poměr mezi negativními a pozitivními indikacemi dosáhl 6,6 (93/14), což je z pohledu posledních let rekordně vysoká úroveň a jasný argument pro medvědy, že se blíží jimi očekávaný pokles, statisticky pojmenovávaný jako návrat k průměru.

Poměr negativních a pozitivních indikací kvartálních výsledků v rámci indexu S&P 500

Poměr je za poslední roky nejvýše a relativně daleko od průměru. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že poměr se sleduje na kvartální bázi, takže i když máme k letošnímu 2Q2013 již 116 "pozorování", další určitě přibudou, už kvůli tomu, že do začátku výsledkové sezóny za 2Q2013 ještě několik týdnů zbývá. Proto rekordní výše ještě není výsledná.

Navíc struktura této hodnoty ukazuje, že se jedná především o specifika dvou sektorů. Jde o zdravotnický sektor (považovaný za defenzivní) a sektor zbytného spotřebního zboží (consumer discretionary), který je považovaný za cyklický, ale současně velice široký (zahrnuje například automobily, média a zboží dlouhodobé spotřeby). Nelze tedy říci, že by vysoká míra negativních revizí byla výsadou cyklických sektorů, což by dávalo za pravdu argumentaci medvědů.

Poměr negativních a pozitivních indikací kvartálních výsledků v rámci indexu S&P 500

Celkově souhlasíme s tvrzením medvědů, že marže firem jsou z historického pohledu dost vysoko a že poblíž vrcholu obvykle dochází k přehlížení faktorů, které by mohly vyvolat jejich pokles.

Jak se mohou dál vyvíjet marže firem a kdy může skončit býčí trh, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

8 varování investorských celebrit: Pravděpodobnost kolapsu trhu v letošním roce je 87 %, může být hůře než před pěti lety

8 varování investorských celebrit: Pravděpodobnost kolapsu trhu v letošním roce je 87 %, může být hůře než před pěti lety

Americký ekonom a profesor financí na University of Pennsylvania Jeremy Siegel upozorňuje, že předpovědět budoucí chování trhů je většinou nemožné. Své tvrzení opírá o zjištění, že mezi lety 1801 až 2001 neměla změna trendu trhů v 75 % případů žádné ekonomické či politické opodstatnění. "Dnes je situace jiná," říká Paul B. Farrell a varuje: "Kolaps trhů do konce letošního roku je takřka jistý."

  

Andrea Ferancová: Kupujte levně a prodávejte draze. Nejen investorům, ale i v práci doporučuji mít boxovací pytel a krabici čokolády

Andrea Ferancová: Kupujte levně a prodávejte draze. Nejen investorům, ale i v práci doporučuji mít boxovací pytel a krabici čokolády

Významný portfoliomanažer se večer pohádá s manželkou a druhý den ráno z podráždění prodá pozici v čínských akciích, čímž spustí řetězovou reakci a výprodej na světových trzích. Až tak nevyzpytatelné mohou být faktory v pozadí světových trhů. Přesto by to drobné investory, kteří jsou ochotni přijmout riziko, nemělo odradit od investování, říká česká burzovní veteránka Andrea Ferancová. Investorkám konkrétně vzkazuje, aby byly odvážnější, a pražské burze, ať si vezme příklad z úspěchu své varšavské kolegyně.

  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688