Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  12.06.2013 09:59:13, aktualizováno 10:58:50

Velké banky manipulují FX sazby a využívají je pro své či klientské obohacení ? (12.6.2013)

Po podezřeních z úmyslných manipulací s jedním ze základů moderního finančního světa v podobě sazeb LIBOR se objevuje další velká kauza, která se tentokrát týká stále populárnějšího forexového trhu.
Pětice bývalých bankovních FX traderů s dlouholetou praxí v oboru, kteří všichni chtějí zůstat v anonymitě, tvrdí, že obchodníci největších světových bank manipulovali základní FX sazby (WM/Reuters) s cílem obohatit své banky případně své vybrané klienty. Praxe známá jako "front running" umožňovala některým klientů využít znalosti nově vyhlašovaných sazeb ještě před jejich samotným zveřejněním.
Podle traderů k tomu mělo docházet minimálně po celou poslední dekádu. 

FX trh je v současnosti s denním objemem transakcí na úrovni 4,7 biliónu dolarů největším finančním instrumentem současnosti. Podle některých expertů je ale zároveň jedním z nejméně regulovaných. Velké množství transakcí probíhá mimo regulované burzovní systémy. Podle statistik Euromoney Institutional Investors na FX trhu participují stovky firem, přesto více jak 50% celého trhu patří pouze hlavní čtveřici v podobě Deutsche Bank (15,2%), Citigroup (14,9%), Barclays (10,2%) a UBS (10,1%).

WM/Reuters sazby jsou využívány především manažery fondů pro denní re-kalkulaci vývoje výše jmění jejich portfolií případně se používají pro kalkulaci nadnárodních indexů jako jsou FTSE či MSCI sledující vývoj akcií a dluhopisů ve vícero světových zemích najednou. Sazby se také používají u velkého množství termínovaných transakcí v rámci jiných měn.
WM/Reuters sazby začaly být stanovovány v roce 1994. Aktuálně jsou stanovovány každou hodinu pro 160 základních měn respektive každých 30 minut pro 21 hlavních měn. Sazby jsou pak stanovovány jako střed všech transakcí proběhnuvších v době 1 minuty periody začínající vždy 30 vteřin před začátkem každé půlhodiny. Pokud není na daném páru dostatek transakcí je sazba stanovena jako střed nejbližších kotací na prodej a na nákup v rámci daného páru.

Velké banky v pozicích market makerů provádí v rámci stejného prostředí své vlastní a také klientské objednávky. Obchodní praxe pak umožňuje do určité míry využít znalosti jednotlivých objednávek k vlastnímu či klientskému užitku, což platí především u méně likvidních měnových párů.


Celou věc zvažuje prošetřit Britský regulační úřad.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688