Investice  |  10.01.2002 11:30:42

Německý SAP posílil americké softwarové tituly.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 10. ledna 2002

Spojené státy



Německý SAP posílil americké softwarové tituly, trh vyčkává na čtvrtletní výsledky firem.

Spojené státy

Ačkoliv kurzy akcií odstartovaly středeční seanci dalším růstem, jenž byl vyvolán pozitivními komentáři a investičními upgrady, optimismus trhu v odpoledních hodinách nevydržel a akciové indexy nakonec uzavíraly se ztrátami. Silnou skupinou byly softwarové společnosti, kterým pomohly povzbuzující komentáře společností Oracle a především německého SAP AG (viz. dále).

Obrat ve vývoji v poslední hodině obchodního dne lze přisoudit absenci konkrétních zpráv či hospodářských výsledků firem, které by další směr vývoje určily, a vyčkávání na komentář šéfa amerického Fed a produkční ceny (obojí bude na programu zítra). Koncem seance se naopak objevily nepotvrzené spekulace o chystaném downgradu tří předních japonských bank ze strany ratingové společnosti Moody´s či chystaném bombardování Iráku, které vedly k prodejům.

Na oslabení indexu DJI se podílel i 2,5% pokles akcií Wal-Martu /WMT/ (56,40 USD), které investiční společnost J.P.Morgan považuje za drahé (26% nárůst od 21. září loňského roku). Analytici J.P.Morgan věří, že letošní tržby i zisky tohoto největšího světového retailera budou z důvodu střídmějších spotřebitelských výdajů omezené. Z tohoto důvodu i současného tržního ocenění snižují investiční doporučení z „buy“ na „long term buy“. Cílová cena byla ponechána na úrovni 58 USD.

Investiční společnost Lehman Brothers obhajovala Citigroup /C/ v reakci na úterní pokles ceny akcií vyvolaný obavami z vlivu ekonomických problémů Argentiny. Podle Lehman Brothers byl úterní pokles akcií Citigroup nepřiměřený expozici této finanční skupiny vůči Argentině, neboť pouze 2 % zisku za 2Q pocházelo z Argentiny a 10 % z Latinské Ameriky. Citigroup měla taktéž přijmout některá opatření, která by možná rizika zmírnila. Lehman Brothers ponechává rating „strong buy“ s cílovou cenou 70 USD.

Moody´s Investors Services snížila rating úvěruschopnosti výrobci PC Gateway /GTW/ na nejnižší úroveň (tzv. „junk status“). Důvodem tohoto snížení je dle ratingové společnosti Moody´s Investors Services oslabení tržeb a ztráta tržního podílu v prodeji osobních počítačů na velmi konkurenčním trhu. Akcie společnosti Gateway, která počátkem týdne ohlásila nižší než očekávané tržby za 4Q01, prudce poklesly již podruhé v řadě, tentokráte o 12,7 %.

Slabými byly i akcie těžařských společností i přes pozitivní komentář společnosti Deutsche Banc Alex Brown, která tento sektor upgradovala z „underweight“ na „market weight“. Podle DB by měly být dohoda mezi OPEC a Ruskem a omezení produkce Iráku dostatečnými pro zabránění dalšímu propadu cen ropy na světových trzích, některá rizika vyplývající ze slabých zisků za 4Q a trvání či plnění dohody mezi OPEC s Ruskem nicméně trvají. DB zvýšila investiční doporučení na Royal Dutch Petroleum /RD/ a BP Amoco /BP/ z „underperform“ na „market perform“, hlavními investičními tipy zůstávají díky probíhající konsolidaci Conoco /COC/ a Phillips Petroleum /P/ s ratingy „buy“.

Po skončení obchodování potvrdila společnost PepsiCo /PEP/ očekávaný zisk na akcii (EPS) v letošním roce 1,66 USD. Vedení firmy je dle vyjádření rovněž velmi optimistické ohledně původně predikovaného 13-14% růstu EPS v roce letošním. Akcie PepsiCo, které včera uzavíraly na 47,61 USD (- 0,4 %), doporučujeme akumulovat při poklesu.

Česká republika

Kabinet dle očekávání zrušil druhé kolo tendru na odkup 68 % akcií ČEZ a státního podílu v šesti distributorech elektřiny, protože zájemci o privatizaci, francouzská EdF a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola, nesplnily ve svých nabídkách podmínky vlády. Vláda sice ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu uložila, aby do 28. února předložily návrh dalšího postupu privatizace ČEZ, o kupci elektroenergetiky však může rozhodovat až nová vláda. Tento výsledek privatizace české elektroenergetiky byl trhem očekáván, v ceně akcií ČEZ by tedy již měl být zohledněn.

Fond národního majetku uvedl, že o přijatých předběžných nabídkách na koupi majority v Českém Telecomu bude informovat ve čtvrtek dopoledne. Předběžné nabídky na koupi většinového podílu v Českém Telecomu do včerejší uzávěrky podalo zhruba pět zájemců. V soutěži o ČT figuruje konsorcium amerického finančního domu Warburg Pincus s britskými finančními partnery Doughty Hanson a Apax Partners. Další aliancí finančních investorů je britská CVC Capital Partners s americkou Spectrum Equity Partners. Z významných strategických investorů z odvětví telekomunikací se mluví jen o francouzské Vivendi Universal. Nezájem ze strany jiných evropských odvětvových partnerů může být zklamáním. Vláda plánuje získat z prodeje zhruba 80 mld. . Podle vyjádření ministra financí je však kabinet připraven v případě nízkých nabídek prodej odložit.

Evropa

Na růstu investičního optimismu u softwarových firem se podílel německý SAP. Tato softwarová společnost očekává, že tržby za loňský rok díky jejich silnému růstu během 4Q01 překonají konsensuální odhady. Tržby z prodeje programů dle vedení překonaly 1 mld. EUR, přestože analytici v průměru očekávali objem ve výši 781 mil. EUR. Celkové tržby by tak měly dosáhnout tempa růstu 16 % oproti původním předpovědím 15 %. Pro finanční trhy je tato informace velmi příznivá, protože zatím nic nenasvědčovalo tomu, že by se situace SAP zlepšovala. SAP nicméně i nadále počítá s tím, že situace na trhu bude obtížná a zákazníci budou do nových technologií investovat jen s velkou opatrností. Výsledky by měl SAP, jehož akcie v Evropě uzavíraly s prudkým nárůstem přes 19 %, oficiálně oznámit 23. ledna.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář




Zprávy z finančních a kapitálových trhů Zprávy Čtvrtek 10. ledna 2002 Spojené státy Německý SAP posílil americké softwarové tituly, trh vyčkává na čtvrtletní výsledky firem. /> -->

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688