Seriál: Inteligentní bydlení, část I. - řízení teploty a nákladů na vytápění

Inteligentní bydlení

V poslední době se téměř v každém odvětví objevují pojmy jako chytrý, inteligentní, robotický nebo automatický, a dříve běžná zařízení začínají dělat práci za nás. Robotické vysavače samostatně vysávají, automatické pračky a myčky si volí správný program, automobily samy parkují, pomocí chytrých televizorů se můžeme připojit na Internet. Tento trend se nevyhýbá ani bydlení. Inteligentní dům popřípadě byt není žádnou novinkou, ale doposud o něm nebylo tolik slyšet. Vybavit dům inteligentní technologií bylo finančně velice náročné a cena takového systému se mohla pohybovat až v desítkách procent ceny nemovitosti. Kromě toho se výhradně jednalo o uzavřené systémy, kdy k ovládání domu musel zákazník využívat vestavěný ovládací panel.

Díky raketovému rozvoji a následnému zlevnění informačních a řídících technologií dochází k tomu, že si chytré bydlení může dopřát stále více domácností. Druhým fenoménem, který umožňuje rozvoj opravdu komfortního a jednoduchého ovládání jsou chytré telefony, tablety a iPady, jejichž obliba stále roste. Je možné je mít stále u sebe, popřípadě přemísťovat z místnosti do místnosti a celý dům tak ovládat pouhým dotykem. Společnost CannyNet se mottem „komfort bez kompromisů“ snaží zpřístupnit chytré bydlení co nejširšímu okruhu zákazníků. Zaměřuje se nejen na novostavby a rekonstrukce, ale díky jednoduché instalaci bez nutnosti stavebních úprav nabízí své řešení i do starší zástavby.

Co to vlastně je inteligentní domácnost?

Představte si dům, kdy pomocí iPadu jedním dotekem z pohodlí Vašeho křesla zapnete televizor, snížíte intenzitu osvětlení v místnosti, zvýšíte teplotu v místnosti a vypnete světla v celém domě. Podobně můžete z pohodlí své postele zhasnout celý dům, z důvodu bezpečnosti odpojit od elektrické sítě vybrané elektrické spotřebiče, stáhnout žaluzie, pustit si příjemnou hudbu a zapnout zabezpečovací systém. Všechny tyto úkony je samozřejmě možné udělat i vzdáleně, například z dovolené, včetně kontroly nemovitosti pomocí kamerového systému. Automatické funkce chytrého domu zavlaží zahradu pokud je delší dobu sucho, popřípadě zapnou filtraci bazénu v předem stanovenou dobu. Kromě komfortu přináší inteligentní řízení i znatelné úspory. Jedná se jednak o úspory spotřeby elektrické energie a energie při vytápění objektu. V druhé řadě systém šetří díky tomu, že je schopen nahradit většinu klasických a jednoúčelových ovládání, jako jsou například bezdrátové ovladače žaluzií a markýz, systémy ovládání teploty a pevné termostaty.

Všechny zmíněné funkce jsou v současné době k dispozici. Společnost CannyNet pracuje na vizi Inteligentních domů budoucnosti. Ty budou umět ještě mnohem více. Budou schopny rozpoznávat jednotlivé členy rodiny a podle toho přizpůsobovat domácnost. Budou se starat o komfort, zdraví i spotřebu domu aniž by jejich majitel cokoliv mačkal či nastavoval. Inteligentní spotřebiče ve spolupráci s řídícím systémem se pak postarají o veškeré aktivity od objednávky potravin po praní prádla.

Kapitola první: Řízení teploty

Základní funkcí inteligentního domu je postarat se o komfortní teplotu ve všech místnostech objektu podle přání majitele a zároveň minimalizovat náklady na vytápění. Systém zprostředkovává informaci o venkovní teplotě, teplotě v místnostech, ale také třeba teplotě vody v bojleru, výměnících teplé vody a bazénu.

K nastavení teplot není nutné montovat na stěnu žádný termostat, který se do interiéru nehodí. Tuto funkci zastane virtuální termostat, který je dostupný na iPadu, tabletu, chytrém telefonu nebo obyčejném domácím počítači. Systém se dá pohodlně ovládat, aniž by k tomu bylo nutné instalovat jakoukoliv aplikaci. Majitel si může zatopit tam, kde pobývá většinu času a snížit teplotu v místnostech, kam nikdo z rodiny nechodí. Běžné funkce termostatu jako je předprogramovaný režim na celý týden, letní režim, zimní režim a dovolená jsou samozřejmostí. Virtuální termostat umí pracovat i v obráceném režimu chlazení, kdy hlídá překročení nastavené teploty a spouští klimatizaci nebo chladící systém.

Klasickým případem, kdy je potřeba řídit teplotu zvlášť, je situace, kdy si majitel zatopí v obývacím pokoji v krbu. Pokud se zde nachází i hlavní ovládací termostat, dojde k vypnutí vytápění celého objektu, jakmile teplota dosáhne přednastavené hranice. V koupelně a dětském pokoji je pak obvykle zima. Tento problém s inteligentním ovládáním odpadá. V koupelně, dětském pokoji i ostatních místnostech je i nadále udržována stejná teplota. Zároveň se netopí např. při otevřeném okně, či venkovních dveřích, kdy jenom větráme a nemusíme tedy tradiční termostaty nijak tlumic či vypínat topný systém. Systém je navržen tak, aby byl schopen ovládat nejen jednotlivé otopné smyčky, ale i každý radiátor zvlášť. To je velice výhodné pro stávající zástavbu, kde by bylo problematické měnit celý otopný systém.

Dalším případem, kdy je výhodné mít inteligentní řízení je situace, kdy se majitel potřebuje z nějakého důvodu vrátit z dovolené či služební cesty dříve nebo později. Tady klasické termostaty zcela selhávají. Majitel se vrací buď do studeného domu, nebo naopak se v objektu zbytečně několik dní topí. Díky inteligentnímu systému si může libovolně teplotu měnit a to pouhým dotekem pomocí mobilního telefonu. Třešničkou na dortu je zapnutí sauny hodinu před tím, než se vrátí například z lyžování. Stejně pohodlně jako teplotu v místnostech systém udržuje teplotu v bazénu, otopném systému i ohřívacích solárních panelech. Dokáže spolupracovat i s pokročilými technologiemi jakými jsou klimatizace, tepelná čerpadla, rekuperační systémy a jiné. Vše závisí na konkrétní instalaci a přání zákazníka.

Inteligentní řízení teploty přispívá také k energetickým úsporám. Několik výše zmíněných příkladů naznačuje, jakým způsobem systém šetří. Díky přesnému nastavení teplot v jednotlivých místnostech je možné efektivně směrovat teplo tam, kde je to potřeba, nedochází k nechtěnému přetopení a zároveň se netopí tam, kde nikdo není. Pokud je objekt dostatečně zateplen, k největším ztrátám dochází při větrání. I o to se inteligentní řízení teploty postará. Díky senzorové síti systém zaznamená, že někdo otevřel okno, a v té chvíli vypne topení. Tato funkce je vhodná jednak pro rodinné domy, ale zejména pro hotely, kde se následná úspora může pohybovat až v desítkách procent. 


 V rámci celého seriálu jsme se již věnovali nebo se budeme věnovat těmto okruhům:

ovládání světel, žaluzií a jiných elektrických zařízení
- měření a řízení spotřeby energií, plynu a vody
- ovládání multimedií
- zabezpečení

CannyNet s.r.o.

www.cannynet.cz


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika