Futures Info (Futures Info)
Komodity  |  08.01.2002 09:47:10

Mírné technické oslabení ropy a produktů

      Futures kontrakty ropy a ropných produktů zakončily pondělní seanci na New York Mercantile Exchange s malou ztrátou. Tu měly na svědomí zejména technické faktory.

      Obchodní objem byl na všech trzích jen mírný.

      Únorová ropa klesla o 14 centů níž na $21,48 za barel. Únorový heating oil oslabil o 1,40 centů a zavřel na úrovni 57,19 centů za galon, únorový benzín spadl o 50 bodů níž na 62,34 centů za galon.

      Relativně větší propad cen topného oleje je připisován krátkodobým předpovědím počasí, podle kterých se mohou obyvatelé amerického středozápadu, což je oblast největší spotřeby topného oleje v zemi, těšit na nadprůměrné teploty.

      Na trhu se neobjevila žádná nová zpráva, který by odůvodnila včerejší cenových pohyb a podle obchodníků byl pondělní pokles hlavně technické povahy.

      "Jde o hru čísel," komentuje jeden obchodník intra-denní vzestupy a pády cen.

      Z fundamentálního hlediska, dodávají analytikové, nebylo moc důvodů, aby obchodníci hnali ceny výš.

      "Buďme realisti: na tomto trhu je prostě nadprůměrná nabídka a podprůměrná poptávka," tvrdí jeden analytik.

      Dodává také, že ceny zřejmě zůstanou pod tlakem do doby, než se zvýší poptávka díky ekonomickému zotavení, nebo než se projeví na stavu zásob omezená produkce zeměmi organizace OPEC i dalšími zeměmi těžícími ropu.

      OPEC v minulém měsíci odsouhlasil rozhodnutí omezit své produkční kvóty o 1,5 miliónů barelů denně počínaje 1. lednem, aby tak zvýšil světové ceny ropy. Oznámení OPECu následovalo poté, co se nečlenské země dohodly na společném omezení exportu ropy o 500 000 barelů denně. Protože ale mají jednotlivé země organizace obvykle tendenci své oficiální kvóty překračovat, zůstávají mezi tržními účastníky pochybnosti o efektivnosti tohoto kroku.

      Podle článku vydaného v Middle East Economic Survey prohlásil saudský naftový ministr, Ali Naimi, že snahou OPECu je zabránit kolapsu cen ropy.

      "V současné době nechceme cenový kolaps, tedy aby cena Brent ropy klesla pod $18 - $19 za barel," řekl Naimi MEESu. "To by negativně ovlivnilo příjmy OPECu." V pondělí skončila Brent ropa na londýnské burze International Petroleum Exchange na ceně $22,03 za barel, tedy o 15 centů níž.

      Naimi prohlásil, že OPEC odloží užívání mechanismu cenového pásma do doby, než se situace na trhu dostane do určité udržitelné rovnováhy. Tento mechanismus cenového pásma spočívá v tom, že členské země OPECu sníží svou produkci celkem o 500 000 barelů denně, pokud cena ropy klesne pod $22,00 za barel a zůstane pod touto úrovní po dobu 10 dní a naopak, OPEC zvýší svůj export ropy o 500 000 barelů denně, když se bude cena ropy pohybovat 20 dní za sebou nad značkou $28,00.

      "V této situaci bychom neměli vůbec uvažovat o aplikaci mechanismu cenového pásma a místo toho usilovat o stabilizaci trhů, vyrovnání nabídky a poptávky a zaměřit se na situaci ohledně zásob na trhu," řekl. "Právě na tyto otázky bychom se nyní měli soustředit."

      Tim Evans, analytik společnosti IFR Pegasus, tvrdí, že vzhledem k tomu, že cena ropy je pod OPECem stanoveným pásmem $22,00 - $28,00, nemá prohlášení ze strany Saudské Arábie "žádný přímý efekt na krátkodobou fundamentální stránku trhu."

      "Domníváme se, že tržní pozornost se z krátkodobého hlediska zaměří v první řadě na množství zásob v USA, první známky o dodržování či nedodržování produkčních kvót OPECem i ostatními zeměmi a na velkou zranitelnost trhu," prohlašuje Evans.

      
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688