BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.05.2013 19:00:00

Zprávy z regionu, analýza EUR/CZK, EUR/PLN

V regionu střední Evropy dnes dominovalo obchodování na maďarském forintu (HUF), na kterém nastala po měsíčním posilování korekce. Ta přišla poté, co forint ve středu dosáhl vůči euru 5 měsíčního maxima (EUR/HUF = 287). Pozitivní nálada na maďarském forintu byla ve středu vyvolána zprávami z  Evropy, když Evropská komise (EK) smazala Maďarsko z listu hříšníků, neboli zrušila proceduru nadměrného schodku rozpočtu, do které se stát dostal, protože nedodržoval rozpočtová pravidla stanovena Maastrichtskými kritérii. Budapešť se na rozhodnutí EK dívá jako na vítězství současného premiéra Viktora Orbana po letech střetů s Bruselem. Pro zemi to primárně znamená zánik hrozby potenciálních sankcí, které by ji Evropa mohla napálit za nedodržování schodku rozpočtu. Maďarský forint jakoby se řídil heslem -  kupuj fámu, prodávej fakt (buy the rumour sell the fact), protože dokud nepřišla zpráva z Evropské komise, tak sebevědomě posiloval. Právě ve středu se vývoj na měnovém páru EUR/HUF otočil.

Forint dokonce vyhrával boj s eurem i v úterý, kdy maďarská centrální banka (MNB) snížila úrokové sazby.  A tak nezbývá nic jiné, jen konstatovat, že investoři maďarskou měnu předem nakupovali a zprávu z EK očekávali. Ta jakmile dorazila, forint prodali. HUF dnes vůči euru ztratil přes 1,5 procenta. Dnes rovněž vzrostly v aukci výnosy státních 10 a 5letých dluhopisů ve srovnání s aukcí, která proběhla před dvěma týdny.

Ani státní svátek dnes neochránil polský zlotý (PLN) před ztrátou 0,7 procenta ze své hodnoty vůči euru. Polská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně posílila jenom o 0,5 procenta. Slabý ekonomický růst, pokles investic a nízká inflace tak dávají prostor polské centrální bance pro další snížení sazeb, které může přijít již příští středu, co je důvodem pro další oslabování tamní měny.  Česká koruna vůči euru mírně posílila, a to o 0,3 procenta.

EUR/PLN dnes velmi silně posílilo a po včerejším opuštění trendového kanálu se dostalo nad Fibonacciho hladinu 61,8. Trh se drží v býčím trendu a měl by i nadále posilovat. Zásadní rezistencí je hladina 4,299, kde by mělo dojít k výraznějšímu odporu. Hlavním supportem současného pohybu je Fibonacciho hladina 50.

 



EUR/CZK pokračuje ve výprodeji a momentálně se obchoduje pod velmi silným supportem 25,785. Dokáže-li pod touto hladinou uzavřít i na denním grafu, tak si velmi pravděpodobně otevře cestu k podpoře 25,67. Problémem pokračujícího výprodeje může být předprodaná poloha oscilátorů, která by mohla zpomalit sílu medvědů.



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

17.10.2013Zprávy z USA; analýza EUR/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688