BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  28.05.2013 15:52:37

Objem short pozic klesl, výrazně však vzrostl na AT&T či Morgan Stanley

Dle aktuálně zveřejněných statistik objem short pozic v první polovině května jen nevýrazně klesl.

Na NYSE Group se objem short pozic k 15.5. snížil o zanedbatelných 700 tis. akcií na 13,51 mld. akcií. Z hlediska největšího objemu short akcií se na stupních vítězů pořadí nezměnilo. U „vítězných“ akcií Nokia (NOK) došlo k dalšímu tentokrát však nevýraznému poklesu na 205,8 mil. short akcií (-450 tis.). Jedná se o nejnižší objem shortů na titulu od konce července. U Bank of America (BAC) se počet snížil na 162,8 mil. akcií (-1,5 mil.), u Cemex (CX) naopak došlo k  růstu na 97,6 mil. (+1,4 mil.). U titulu se tak jedná o nová více jak roční maxima.

Z větších známých emisí lze zmínit více jak 13 % nárůst short pozic u telekomunikačního giganta AT&T (T) na 81,5 mil. akcií (+9,8 mil.). Titul se tak s daným objemem na NYSE posunul na 8. místo. Ještě výraznější procentuální nárůst však zaznamenala Morgan Stanley (MS), kde se počet shortů zvýšil na 26,6 mil. akcií (+10 mil.). Titul je tak zashortován nejvíce od poloviny září. Z hlediska free floatu se však stále jedná o nevýrazných 0,73 %.

Nasdaq svou pravidelnou zprávu o celkovém objemu short pozic zatím nezveřejnil. Dle přehledu Bloomberg nejspíše došlo ke snížení o zhruba 100 mil. na 7,49 mld. short akcií.

Na stupních vítězů se každopádně na Nasdaq na bronzovou pozici propadl Intel (INTC), kde pokračoval pokles z předchozích březnových historických „short maxim“. Vede tedy stále Sirius XM Radio (SIRI) s 379 mil. akcií (-1,3 mil.), následuje Frontier Comm. (FTR) s 236,7 mil. (+4,8 mil.) a zmiňovaný Intel (INTC) s 225 mil. short akcií (-8,2 mil.). Bramborovou medaili si upevnila společnost Research In Motion, resp. již zamýšlené BlackBerry (BBRY). Objem shortů vzrostl o dalších 6 mil. akcií na nové historické maximum 170,6 mil. short akcií. Ve vztahu k free floatu se již jedná o 38,58 % podíl. Ze známých větších společností na Nasdaq tak v tomto směru stále jednoznačně vede.

Zmínit lze nárůst u solární SunPower (SPWR), kde je zashortováno 30,01 % free floatu, resp. 11,85 mil. akcií (+2,3 mil.). U titulu se jedná o téměř 2letá maxima. Na zhruba 1,5letá maxima vzrostl objem i na akciích NVDIA (NVDA), kde se za sledované 14denní období počet shortů zvýšil o značných 5,85 mil. na 31,7 mil. akcií. Z předchozích letitých maxim naopak klesl objem short pozic na akciích Apple (AAPL) na 26 mil. (-15,6 mil.).

U akcií CETV došlo k poklesu na 5,04 mil. short akcií (-160 tis.). Pokud započítáme již uskutečněné zvýšení kapitálu, tak vlastně podstatně klesl objem k free floatu na 2,07 % z předchozích 37,61 %. U KITD se objem opět nevýrazně snížil o 61 tis. na 2,05 mil. short akcií.

K US trhům lze zmínit také tzv. insider obchody v minulém týdnu u emisí z indexu S&P 500. Největší prodeje byly souhrnně zaznamenány na akciích Google (GOOG) s 69,9 mil. USD, Cisco Systems (CSCO) s 48,4 mil. USD a Sysco (SYY) s 35,7 mil. USD. Nákupy naopak na Chesapeake Energy (CHK) s 10 mil. USD, Berkshire Hathaway (BRK.A) s 1,15 mil. USD a Altria (MO) s 1 mil. USD.

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688