Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  28.05.2013 11:42:38

Vystřelí technologické a bankovní akcie index S&P 500 do nebes?

Pokud by sektory informačních technologií a financí byly od roku 1995 oceňovány podle svého mediánu a všechno ostatní by zůstalo na svém místě, pak by se index S&P 500 v současnosti obchodoval na 1950 bodech. Tedy o 19,3 výše, než je tomu dnes.

Informační technologie a finance mají nyní historicky nejnižší ocenění

Přestože index S&P 500 povyskočil od začátku roku o 14,5 procenta, dva největší sektory technologie a finančnictví se stále obchodují výrazně níže, než jsou jejich historická ocenění. Když si vezmeme poměr ceny akcie a cash flow na akcii (price-to-cash flow), pak se technologické tituly v indexu S&P 500 obchodují o 45 procent níže, než je medián jejich ocenění. Konkrétně se od roku 1995 jedná o číslo 14,73 (viz graf níže).


sap 500 informacni technologie Vystřelí technologické a bankovní akcie index S&P 500 do nebes?

Pokud se zaměříme na poměr tržní ceny akcie a její účetní hodnoty (price-to-book), pak se finance (včetně bank, realitního sektoru, pojišťovnictví a diverzifikovaných financí) obchodují o 69 procent níže, než je medián jejich ocenění tedy hodnota 1,96 od roku 1995 (viz graf níže).

 sap 500 finance Vystřelí technologické a bankovní akcie index S&P 500 do nebes?

Mohl by se index S&P 500 do roku 2015 dostat na 2000 bodů?

Informační technologie a finančnictví tvoří celkem 34,1 procenta indexu S&P 500. Pokud by došlo k výraznému nárůstu těchto dvou sektorů, mělo by to také velmi pozitivní efekt na ocenění a cenovou hladinu celého indexu.

Současný poměr tržní ceny akcie k zisku na akcii (price-earnings, tzv. P/E) dosahuje hodnoty 16,0, a to na základě váženého harmonického průměru (nejlepší metoda pro výpočet fundamentálních poměrů jednotlivých indexů). Kdyby se informační technologie a finančnictví měly vyrovnat svému mediánu, pak by se to projevilo jako 45procentní respektive 69 procentní nárůst jejich cen. Poměr P/E by se zvedl na 19,3, což už by bylo celkem drahé. Zvláště když k tomu přičteme očekávání kolem úrokových sazeb a inflace. Náš výpočet přitom vychází z toho, že ceny všech ostatních sektorů zůstanou na stejné úrovni. Skokový nárůst těchto dvou sektorů by pomohl indexu S&P 500 na hodnotu kolem 1950 bodů. Vyjádřeno procenty, byl by o 19% výše, než je jeho současná cena.

Naše kalkulace ovšem neberou v potaz oživení ekonomiky a růst nominálních cen a zisků. I tak ale poskytují celkem dobrý obrázek toho, kam až by mohly ceny indexu S&P 500 růst. V případě, že by u těchto dvou sektorů v příštích několika letech nastoupil proces návratu ke středním hodnotám a zohlednily bychom i rostoucí ekonomickou aktivitu (v nominálních cenách), potom by nás nemusel překvapit ani růst indexu S&P 500 na 2000 bodů. Záviselo by to však i na několika dalších faktorech, jako třeba už žádné mimořádné události z eurozóny a návrat tohoto regionu k růstu. A zadruhé, rozvíjející se trhy by se musely vyhnout zpomalování a čínská ekonomika pak výraznějším výkyvům směrem dolů.

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank.

Příspěvek Vystřelí technologické a bankovní akcie index S&P 500 do nebes? pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688