Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  21.05.2013 15:22:43

Premiér: Mýty a fakta o důchodové reformě I. - reforma není třeba, existuje alternativa

Premiér Petr Nečas vystoupil na konferenci Budoucnost českého důchodového systému. Ve svém projevu mluvil o jedenácti mýtech a faktech o důchodové reformě. Prvních 5 mýtů představujeme v této zprávě.

Mýtus č. 1: Reforma není třeba
Realita: Bez reformy se neobejdeme

Jeden z hlavních mýtů okolo důchodové reformy je, že reformu vůbec nepotřebujeme. Demografický vývoj ale mluví jinak. Pokud dneska připadá na jednoho penzistu 1,8 ekonomicky aktivních lidí, tak v roce 2050 to bude 1,2 lidí. Prostým dopočtem tedy zjistíme, že pokud bychom nic neudělali, tak penze reálně klesnou o třetinu. Již dnes má řada penzistů problém vyjít s penzí. Dovedete si představit, jak by český senior vyžil s o třetinu nižším důchodem? Tedy s důchodem někde mírně nad 7 tisíc korun v dnešních hodnotách? Jak vidíte, tak jen z toho důvodu se bez reformy neobejdeme.!

Mýtus č. 2: Existuje alternativa
Realita: Alternativa je bolestivější

Zejména opozice se nám snaží tvrdit, že existuje alternativa k vládní reformě penzí. A teď nemluvím o parametrických úpravách, na které samozřejmě i účastníci této konference mohou mít odlišné pohledy. Mluvím o systémové alternativě. Alternativě k reformě penzí. Já otevřeně říkám „ano, taková alternativa existuje“. Alternativou je zvýšit již tak relativně vysokou sazbu sociálního pojištění v Evropě z 28 na 40 procent. Nebo zavést DPH v jednotné výši 26 procent. Nebo zdvojnásobit sazbu firemní daně. Nebo jak jsem zmínil snížit penze o třetinu. Jinak totiž těch 150 miliard korun ročně, které nám budou v budoucnu chybět, bez důchodové reformy nezajistíme.

Mýtus č. 3: Reforma penzí je jen II. pilíř
Realita: Reforma se týká všech pilířů

Mýtus číslo tři. Reforma se týká pouze vzniku II. pilíře. Ve skutečnosti se ale reforma týká všech tří pilířů. V rámci prvního, tedy státního pilíře došlo k parametrickým změnám, které znamenají například prodloužení věku odchodu do důchodu po roce 2031. Toto prodlužování respektuje postupně se prodlužující věk dožití. Vláda také již nemůže zvyšovat důchody více, než stanoví zákon. To omezí předvolební populismus. Ve třetím pilíři, tedy bývalém penzijním připojištění, jako nejzásadnější změnu považuji oddělení majetku správcovských společností od majetku klientů. Nově také klienti mohou volit různé investiční strategie.

Mýtus č. 4: Pozdní odchody do důchodů
Realita: Srovnáváme se se světem

Další mýtus je, že vláda příliš posouvá věk odchodu do důchodu. Jak vidíte, v roce 2010 odcházela česká žena v průměru do důchodu ani ne v 59 letech. Většina vyspělých zemí má přitom již nyní tuto hranici na úrovni 65 let. Česká republika této hranice dosáhne až v roce 2031. Máme tak ve srovnání s vyspělým světem spíše podprůměrný věk odchodu do důchodu. Současně se u nás na evropské poměry nadprůměrně prodlužuje střední délka života, což je pozitivní jev, svědčící o lepší kvalitě života. To, že zákon obsahuje automatické prodlužování po roce 2031 je obrana před zbytečným politickým populismem. V řadě zemí se věk odchodu do důchodů stává politickým tématem, a hýbe se s ním nahoru dolů, i když trendově odpovídá tomu, co máme schváleno u nás. Neustále změny systému ale vedou k nejistotě obyvatel. Takto si každý může přesně dopočítat, kdy do penze půjde.

Mýtus č. 5: II. pilíř je výhodný pro „bohaté“
Realita: Na II. pilíři vydělá většina lidí

Není také pravda, že se spoření vyplatí jen vysokopříjmovým skupinám. Podle propočtů MPSV bude vstup do II. pilíře výhodný zhruba pro polovinu pracujících lidí. V dlouhodobém horizontu to může být i více. Výhodnost vstupu byla podrobně testována modelem MPSV pro různé úrovně příjmů a pro různé věkové skupiny. MPSV přitom doporučuje, aby klienti nad 50 let volili konzervativnější investiční strategie bez zastoupení akcií a aby vyvážený a dynamický profil s vyšším zastoupením akcií zvážili pouze klienti zhruba do 45 let. Pro mladší ročníky budou výhodné všechny 4 strategie. Při využití strategie dynamické lze již u středního příjmu (22 tisíc ) s vysokou pravděpodobností očekávat zajímavý přínos a vstup se stává pro mladší ročníky výhodný i pro příjmy kolem 16 tisíc .



V druhém díle, který otiskneme zítra tedy ve středu 22.5.,  premiér Nečas vysvětluje dalších 6 mýtů
Mýtus č. 6: Prostředky lidí nejsou v bezpečí
Mýtus č. 7: Slovensko zrušilo reformu
Mýtus č. 8: ČSSD má lepší recept
Mýtus č. 9: Reforma má řešit aktuální problém
Mýtus č. 10: Vláda nepoužívá konkrétní čísla
Mýtus č. 11: Reforma povede k růstu dluhu


Zdroj: Úřad vlády ČR












Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688