Služby designéra nejsou za hubičku. Investice do něj se vám ale vrátí v hodnotě nemovitosti

Plánujete rekonstrukci, nebo rovnou koupi bytu, nebo domu? Pak pravděpodobně stojíte před zásadní otázkou – využít, nebo nevyužít služeb interiérového designéra? Jako každá služba, i služba v podání designéra něco stojí. Hodnota nově vybudovaného prostoru ale cenu za designérské služby vyrovná a mnohdy i převýší. Nehledě na to, že dobrý designér vám ušetří spoustu času, stresu a vlastně i peněz, protože v tom prostě už „umí chodit“.

Možná je to ještě pořád pozůstatek čtyřiceti let, kdy jsme byli v područí komunistů, nicméně spousta Čechů se dodnes pere s představou, že by za designérské služby měli platit. Nejčastější argumenty? „To přeci zvládnu taky!“, případně „Já sám nejlíp vím, co se mi líbí a co chci doma mít!“ Správný designér přitom vaše přání a tužby vyslechne, do návrhu zapracuje a zároveň se postará o to, aby výsledné řešení bylo třeba i v souladu s ergonomií.

Na kolik práce designéra vyjde?
Pravda, služby interiérového designéra nejsou za hubičku. Za konzultaci si čeští designéři v průměru účtují od pěti set do tisíce korun za hodinu. Zpracování konceptu jedné místnosti se pak pohybuje od pěti do deseti tisíc – v této ceně už ale obvykle bývají zahrnuté i skicy, vizualizace a nástřel toho, co a kde je možné pořídit.

Třetí variantou finančního ohodnocení je pak honorář v podobě pěti až deseti procent z celkových nákladů. V tomto případě designér nejen vytvoří návrhy a vizualizace, ale s klientem zajišťuje i nákupy a případně dohlíží i na realizaci. Počítejte s tím, že metr čtvereční zařízeného prostoru pak může vyjít se vším všudy na deset až patnáct tisíc korun.

Třetí variantou finančního ohodnocení je pak honorář v podobě pěti až deseti procent z celkových nákladů. V tomto případě designér nejen vytvoří návrhy a vizualizace, ale s klientem zajišťuje i nákupy a případně dohlíží i na realizaci. Počítejte s tím, že metr čtvereční zařízeného prostoru pak může vyjít se vším všudy na deset až patnáct tisíc korun.

Jak na design za malý peníz radí článek Originální bytový design nemusí stát jmění

Na druhou stranu je tu ale spousta faktorů, které mluví pro to, aby člověk služeb bytového designéra využil. Náklady na jeho honorář totiž mnohdy vyváží ušetřený čas, stres, kterému se člověk vyhne, i vyvarování se špatných výběrů – jak materiálů, tak třeba i řemeslníků.

Správný designér ve výsledku ušetří čas, stres a možná i peníze
Správný designér se totiž orientuje v nabídce, má nastudováno – z časopisů, z odborných periodik, má prochozené obchody, ví tedy, kde se co dá pořídit, případně za kolik a zda cena jinde nebude příznivější. Zatímco laik by v obchodech strávil několik dní, designér ví, kam zajít – v závislosti na tom, co se bude pořizovat. Designér má na rozdíl od většiny laiků i potřebné penzum znalostí v oblasti ergonomie, ovládá optické triky, které malou místnost zvětší, vysoké stropy sníží, tmavou místnost prosvětlí, umí pracovat s barvami. Ví třeba to, že modrá je pro kuchyň nevhodná, oranžová naopak ideální. Rozumí materiálům a je schopen je vybrat a kombinovat s ohledem na údržbu a účel, který budou plnit. A tím vším klientovi ušetří spoustu času.

Jak poznat kvalitního designéra? Přečtěte si článek Kvalitní bytový design je především o kuminkaci s klientem

Díky designérovi se člověk také vyvaruje chyb a naopak využije prostor do posledního místa. Zvlášť pokud má člověk malý byt, vyplatí se popřemýšlet a do služeb designéra investovat – vzhledem k velikosti prostoru nevyjdou jeho služby na balík a naopak poradí s tím, jak využít prostor opravdu na sto procent. Jako laik můžete mít cit pro barvy, pro materiály i pro kompozici, nikdy ale z prostoru nevytěžíte tolik, jako člověk, pro něhož je práce s interiérem dennodenním chlebem.

Vyhnete se reklamacím, designér si kvalitu ohlídá
Spolupráce s designérem pak přináší ještě jednu nespornou výhodu. Designér jako člověk z oboru zná řemeslníky, ví, na koho je spolehnutí, komu se raději vyhnout. Jeho zkušenosti jsou v tomto obrovskou devizou. Na rozdíl od laika pozná nekvalitně odvedenou práci obvykle okamžitě, ten se tak vyvaruje případným reklamacím a rozčarování ze špatně odvedené práce.

Tedy závěrem – za služby designéra, stejně jako za jiné služby se platí. A pro mnohé je to na první pohled částka hodně vysoká. Člověk by si měl nicméně uvědomit, že tím získá bydlení, jehož hodnota bude ve výsledku vyšší než částka, kterou investoval do jeho služeb. Vsadit samozřejmě musí na kvalitního designéra – proto se vyplatí propátrat internet a najít reference. Pak už první schůzce nebrání nic.

Zajímá vás problematika bytového designu více? Mrkněte na stránky portálu BydlímeKvalitně.cz, jehož redaktoři jsou tvůrci tohoto článku. Na tomto webu najdete rozhovory s designéry pořadu Jak se staví sen i články od dalších v praxi působících designérů. Mimo to je na stránkách i online Poradna designérky Kateřiny Pečeňové, která vám online poradí s vaším bydlením.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry