TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.05.2013 10:55:56

SKarty skončí! Poslanci podpořili jejich zrušení, proti byla jen TOP 09

Byla to poněkud zvláštní schůze Poslanecké sněmovny. Téměř čtyři hodiny plísnili poslanci opozičních stran vládní koalici za podle nich zcela nepovedený projekt sKaret. Jindy aktivní řečníci vládních stran totiž na jednání buď vůbec nedorazili, anebo tiše seděli ve svých lavicích. Na obranu projektu nakonec vystoupila pouze ministryně práce Ludmila Müllerová a její dva straničtí kolegové z TOP 09 poslanci František Laudát a Jaromír Drábek.

 

TOP 09 také byla nakonec jedinou stranou, která chtěla návrh na zrušení sKaret zamítnout. Zbytek poslanců je ale přehlasoval, a tak bude návrhem zabývat výbor pro sociální politiku a následně musí své rozhodnutí poslanci ještě jednou potvrdit ve třetím čtení.

 

Premiér nebyl k nalezení

Největší salva kritiky přitom při jednotlivých projevech mířila na adresu premiéra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Ty kritizoval třeba předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, když je vinil, že včas nezastavili "řádění podnikatelského klanu úředníka Šišky" a zároveň vyzval ministry k tomu, aby projekt ukončili způsobem, který nebude stát poplatníky žádné další peníze. Řada dalších řečníků pak zopakovala své výhrady k systému sKaret, nejčastěji přitom opakovali nepřípustnost předávání osobních údajů o lidech soukromému subjektu.

 

Ostřejší výroky však padaly zejména k tomu, že se na projednávání očekávaného návrhu premiér vůbec nedostavil. Ostatně jako prakticky všichni ostatní mužové z vlády. Svá ministerská křesla v Poslanecké sněmovně totiž obsadili pouze ženy z Nečasovy vlády.

 

Nejvíce byl přitom premiérovou nepřítomností pobouřen předseda Věcí veřejných Vát Bárta, který dokonce navrhoval, aby bylo projednávání bodu odloženo do doby, než se premiér do Poslanecké sněmovny dostaví. "Ministryně Müllerová je neetickým a nechutným štítem někoho, kdo nemá odvahu vystoupit," vzkázal na premiérovu adresu Bárta s tím, že si Nečas počíná velmi "nechlapsky". "Hlavní řečníci koalice jaksi zmizeli,“ zavtipkoval si na adresu vlády rovněž poslanec LEV 21 Jiří Paroubek a sKarty dále označil "mokvající vřed současné koalice".


Ministryně Müllerová chce pomoci při rušení sKaret

TOP 09 nepodpořila zrušení celého projektu, je ministryně práce a sociálních věcí podle svých slov připravena co nejvíce napomoci tomu, aby tím netrpěli lidé pobírající dávky. "Pokud se Poslanecká sněmovna rozhodne přijmout návrh, tak bude nutné zásadně přepracovat návrh, aby nedocházelo k vážným problémům při výplatě dávek. Náš úřad je připraven tuto předlohu přepracovat,“ řekla ministryně. Ta však dále připomněla, že zrušení systému je porušením smlouvy s Českou spořitelnou a ta tak bude moci po státu případně žádat náhradu ušlých škod.

 

Na závěr rozpravy se rovněž mikrofonu ujal i bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který je de facto duchovním otcem celého projektu. Ten zavedení sKaret hájil tím, že jako ministr si mohl buď vybrat šetření nákladů států v podobě nového systému, nebo další škrtání v sociálních dávkách. Dále také řekl, že systém sKaret je doložitelně funkční a rovněž prokazatelně šetří státu peníze.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688