Pokácet strom na zahradě bez povolení? Nejspíš už od července!

TNBiz, 15.5.2013

"Účinnost novely vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení předpokládáme od 1. července tohoto roku," píše na svém webu ministerstvo. Jak již v dubnu informoval ministr Tomáš Chalupa (ODS), rezort tak chce změnit absurdní povinnost a zásadně přehodnotit postup při kácení dřevin v soukromých zahradách.

Současná vyhláška neznamenala jistotu ochrany přírody, ale často jen byrokratickou zátěž bez reálného efektu. "Respektujeme nedotknutelnost soukromého vlastnictví. Kdo si strom zasadil, může si ho pokácet. Rozhodně nejsme zemí, kde si lidé chtějí své zahrady vybetonovat. Stát by neměl mít ambici diktovat lidem, co si na svém pozemku mohou vysázet a co pokácet," řekl dříve Chalupa (ODS).

 

Památné stromy i nadále s povolením

Ministr doplnil, že majetek na soukromém pozemku je nedotknutelný a nikdo jiný než majitel o něm nesmí rozhodovat. "Jedinou výjimkou budou památné stromy, těch se povolení bude týkat i nadále," říká ministr.

"Představa, že každý, kdo dnes vlastní zahradu, ji chce záměrně poškozovat a všechny zdravé stromy si vykácet, je nesmyslná," dodává k tomu náměstek ministra pro ochranu přírody a krajiny Tomáš Tesař.

Vyhláška nově definuje zahradu jako pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je oplocený a nepřístupný veřejnosti. Specifikuje také stromořadí jako souvislou řadu nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy.

Po ministerských slovech se strhla vlna kritiky, podle ekologů na soukromých pozemcích rostou i druhy staré stovky let (například duby nebo lípy), které mají významnou krajinářskou hodnotu. "Předpokládáme, že pokud má někdo na zahradě staletou lípu, důkladně možnost jejího pokácení zváží a pokácení bude krajním řešením pouze v tom případě, pokud strom ohrožuje například zdraví a bezpečnost majitelů zahrady," argumentuje ministerstvo.

Nyní nemohli majitelé zahrad kácet bez povolení stromy, které mají ve výšce 130 cm nad zemí obvod větší než 80 cm.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada