BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  10.05.2013 13:11:52

Objem shortů u Applu a RIMM na maximech

Dle v noci zveřejněných statistik objem short pozic i v druhé polovině dubna zaznamenal rozdílný vývoj, nicméně opět nijak výrazný. Pozice se tentokrát otočily. Zatímco na Nasdaq objem shortů klesl na NYSE Group vzrostl.

Oproti polovině měsíce se na Nasdaq za sledované zhruba 14denní období objem snížil o 43 mil. akcií na 7,596 mld. short akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, díky i zvýšené likviditě kleslo ze 4,87 dne na 4,46 dne.

Na stupních vítězů se na Nasdaq pořadí nezměnilo, když jen druhý Intel (INTC) zaznamenal druhý pokles v řadě z předchozích historických maxim. Vede tedy stále Sirius XM Radio (SIRI) s 380,3 mil. akcií (+1,8 mil.), následuje zmiňovaný Intel (INTC) s 233,2 mil. short akcií (-2,3 mil.) a Frontier Comm. (FTR) s 231,8 mil. (+2,5 mil.). Čtvrtou pozici obsadila znovu společnost Research In Motion, resp. již zamýšlené BlackBerry (BBRY). Objem shortů vzrostl o nevýrazných 350 tis. akcií, přesto vlastně na nový historický rekord 164,69 mil. short akcií. Ve vztahu k free floatu se již jedná o 37,23 % podíl. Ze známých větších společností na Nasdaq tak v tomto směru stále jednoznačně vede. Poměrně výrazný pokles objemu shortů za sledované období zaznamenal na 5. pozici Microsoft (MSFT). Po předchozím 10 % nárůstu shortů na 5letá maxima, tentokrát objem short pozic na titulu klesl o 16 % na 99,4 mil. (-19,3 mil.). Naopak skok lze vysledovat na akciích Apple (AAPL). U titulu se objem short pozic během poloviny měsíce zvýšil z 20 mil. na 41,5 mil. akcií. V posledních letech se přitom pohyboval v rozmezí jen cca 7-20 mil. short akcií. Větší objem než současný objem titul zaznamenal naposledy téměř před 13 lety.

Na NYSE Group se objem short pozic zvýšil o zhruba 154 mil. akcií na 13,511 mld. akcií. Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE se pořadí na prvních 2 místech nezměnilo. U „vítězných“ akcií Nokia (NOK) došlo nicméně k dalšímu poměrně výraznému poklesu na již 206,4 mil. short akcií (-54,2 mil.). Jedná se o nejnižší objem shortů na titulu od konce července. U Bank of America (BAC) se počet snížil na 164,3 mil. akcií (-3,5 mil.). Akcie Advanced Micro Devices (AMD) zaznamenaly pokles na 96 mil. short akcií (-6,2 mil.) a těsně tak poklesly na čtvrté místo. Titul právě v druhé polovině měsíce pozvolna rostl, doslova raketový růst pak díky zprávám zaznamenává v tomto měsíci. Zajímavá tedy budou následně zveřejněná data z tohoto období. Na stupně vítězů se každopádně dostaly akcie Cemex (CX) s objemem 96,2 mil. short akcií (-10 tis.).

Ze známých titulů nutno zmínit General Electric (GE). Neuspokojivé kvartální hospodářské výsledky napomohly zvýšit objem short pozic na 94,2 mil. akcií (+11,5 mil.). Na titulu se jedná o největší objem short pozic od poloviny června. Na NYSE se daným objemem posunul na 6. místo.

Za 14denní sledované období výrazný % nárůst shortů však na NYSE zaznamenal ze známých titulů zejména Caterpillar (CAT). Počet short akcií vzrostl z 16,5 mil. na 29,5 mil. Ve vztahu k free floatu se jedná i tak o poměrně nízkých 1,97 %. Výraznější pokles lze naopak zmínit u Juniper Networks (JNPR) a to z 10,78 mil. na 7,78 mil. short akcií. U titulu nyní nejnižší objem za posledních 15 měsíců.

U CETV došlo k zanedbatelnému nárůstu o 9 tis. akcií na 5,2 mil., což je i tak nový nejvyšší objem od počátku roku. U KITD se objem nevýrazně snížil o 57 tis. na 2,11 mil. short akcií.

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688