Pojištění domácnosti je alfou a omegou bydlení v činžáku

Rozumná hlava rodiny nebo velitelka domácnosti jde ihned po koupi nebo nastěhování do nového bytu sjednat pojištění domácnosti. Havárie se nikomu nevyhýbají a přicházejí v ten nejnevhodnější okamžik – takže většinou zrovna v mezeře, kdy jste nebyli pojištěni. Přečtěte si naše tipy jak zvolit to nejlepší pojištění a jak se chránit před širokou škálou rizik.

Nejen obyčejné pojištění domácnosti
Klasické pojištění domácnosti by v základu mělo obsahovat pojištění majetku a pojištění odpovědnosti. V těchto položkách se shoduje pojištění domácnosti snad všech etablovaných pojišťovacích domů. Co může ovlivnit výběr instituce, kde se pojistíte, bývají ale doplňkové služby a bonusy. K těm nejpraktičtějším patří pojištění zabouchnutých dveří, pojištění skel a zrcadel v domě a asistenční služba, která poradí v případě havárie a pomůže zajistit havarijní službu nebo řemeslníky. Příjemná může být i znatelná sleva při sjednání online.

Způsob výplaty plnění
Pří výběru pojistitele hraje zásadní roli výše vaší spoluúčasti v případě škodní události. Vysoká spoluúčast váš může odrazovat od hlášení menších škod, neboť vám těch „pár stovek“, které po jejím odečtení získáte, ani nebude stát za papírování a vyřizování škody.

Při sjednávání se informujte i o způsobu výplaty, tedy jestli je náhrada škody vyplácena ihned formou rozpočtu nebo až posléze na základě faktur a dodané dokumentace zničených věcí.

S plněním rozpočtem odhadne likvidátor výši celkové škody, kterou vám obratem vyplatí, a vy poté můžete klidně svépomocí začít opravovat. Nemusíte sbírat účty a faktury a čekat, zda je pojišťovna vyhodnotí jako oprávněné. Nevýhodou může být fakt, že mnoho vad se může projevit až za delší dobu a v tom případě se vyplatí spíše druhá varianta, kde můžete nárokovat škody až po dobu dvou let.

Čím vás pojišťovna překvapí
Nemilé překvapení vás může čekat v případě, že máte svoji nemovitost nebo pronajatý byt podpojištěný.  Když si koupíte designovou koženou sedačku za několik desítek tisíc, hodnota bytového vybavení rázem stoupne, zatímco pojistná částka zůstala nezměněna. Až vás soused vytopí a s tím zničí i onu sedačku, pojišťovna zaplatí jen hodnotu vybavení uvedenou ve smlouvě při sjednání.

Častým jevem u pojištění majetku může být nepříjemné překvapení související s amortizací bytového vybavení. Zatímco jste za novou podlahu před pěti lety dali těžké peníze, pojišťovna vám odečte stáří vybavení a dostanete poměrně menší částku.

Vyplatí se proto začít se v těchto nudných, ale ve finále velice důležitých, informacích orientovat a při výběru pojistného produktu prozkoumat i ta drobná písmenka ve všeobecných pojistných podmínkách.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky