Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.05.2013 10:53:28

Komentáře k zahraničnímu obchodu - dopady evropské recese

Donedávna byl alespoň zahraniční obchod oporou české ekonomiky a růst vývozu alespoň částečně kompenzoval recesi v domácí poptávce. V prvním čtvrtletí letošního roku to ale již neplatí. Březen překvapil meziročním poklesem vývozu o 7,1 procenta (3,8 procenta po očištění o kalendářní variace). Dovoz se snížil o 6,5 procenta (2,6 procenta po očištění o kalendářní variace). Přebytek obchodní bilance se snížil na 32,3 miliardy korun z loňských březnových 36,5 miliardy korun.

Klíčovým faktorem pro vývoj vývozu je ekonomická situace v eurozóně, kam loni směřovalo 63 procent z celkového objemu vývozu. A eurozóna se již rok a půl nemlže vymanit z recese. Z českého úhlu pohledu je zásadní, že recese již zasáhla i země jako Německo, Rakousko či Francii. Vývoz z ČR do těchto zemí v březnu meziročně klesl o 5,9 procenta, 8 procent, resp. 8,9 procenta. K tomu se přidává ochladnutí poptávky v našem regionu: vývoz na Slovensko se meziročně snížil o 5,8 procenta, vývoz do Polska klesl o 10,6 procenta.

Dovoz nadále tíží slabá domácí poptávka. Spotřebitelská poptávka ani investiční aktivita firem se v prvních měsících letošního roku nezlepšila. Například dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 9,5 procenta.

Nebýt zlepšení směnných relací, mohl být výsledek zahraničního obchodu horší. Zatímco nominálně se saldo obchodní bilance oproti loňskému roku zhoršilo o 4,2 miliardy korun, reálně se podle mého odhadu snížilo o 8,9 miliardy korun. Příspěvek čistého exportu k HDP by měl být v 1. čtvrtletí letošního roku záporný.

David Marek , Patria Finance

Od konce loňského roku je ve statistice zahraničního obchodu zřetelný meziroční pokles nominálních vývozů i dovozů. Posloupnost je zhruba následující. Nejprve došlo k poklesu dovozů a to jednak kvůli slabé domácí poptávce a rovněž díky oslabující poptávce ze zahraničí. Zhoršující se poptávka od našich hlavních obchodních partnerů se potom dále podepsala pod meziroční pokles nominálních exportů.

Březen z pohledu zahraničního obchodu nepřinesl dobré zprávy, když vývoz meziročně poklesl o 7,1 % a dovoz o 6,5 %. Obchodní bilance skončila aktivem ve výši 32,3 mld. korun. Souhrnně za celé první čtvrtletí letošního roku je přebytek obchodní bilance o 1,4 mld. vyšší než za stejné období loňského roku.

Od konce loňského roku je ve statistice zahraničního obchodu zřetelný meziroční pokles nominálních vývozů i dovozů. Souhrnně za leden až březen letošního roku došlo k meziročnímu poklesu vývozů o 4,4 % a dovozů o 5,2 %. Posloupnost je zhruba následující. Nejprve došlo k poklesu dovozů a to jednak kvůli slabé domácí poptávce a rovněž díky oslabující poptávce ze zahraničí. Zhoršující se poptávka od našich hlavních obchodních partnerů se potom dále podepsala pod meziroční pokles nominálních exportů.

Z teritoriálního hlediska je evidentní pokles vývozů především do eurozóny (o 7,5 %), respektive do celé EU (7,8 %). K poklesu vývozu však došlo i mimo země EU. Podobná je i druhé strana mince, respektive statistika dovozů. Výrazněji v březnu vzrostl jen dovoz z Číny (o 8,5 %).

Výhled na další měsíce není příliš optimistický. Pokles nominálních vývozů i dovozů by měl dále pokračovat a to především díky výraznému snížení prodeje automobilů v Evropě. Na druhé straně obchodní bilance zůstane i nadále silně přebytková. A vývozům by mohl částečně pomoci i slabší kurz koruny.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688