TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.05.2013 10:03:48

SPECIÁL O SOLI: Jaká je zdravá a jak zachránit přesolená jídla?

Sůl je pro fungování našeho těla nezbytná. Podílí se na udržování rovnováhy tekutin v těle a reguluje krevní tlak. Zároveň je také potřebná pro správnou funkci srdce, nervů, svalů i vstřebávání látek ve střevě a ledvinách.

Kolik je tak akorát?

I zde ale platí, že všeho moc škodí. Pokud solíme příliš, můžeme mít problémy s kardiovaskulárním systémem, především s vysokým krevním tlakem. Velké množství také poškozuje funkci ledvin a ničí chuťové buňky. Lidé slanou chuť přestávají vnímat a jídla pak ještě více dosolují - dostáváme se tak do začarovaného kruhu.

Takže kolik soli denně je tak akorát? Dospělému člověku by mělo stačit denně 2-4 g soli, informoval server Vitalia.cz. Realita je ale trochu jiná - průměrná spotřeba je více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek doporučených hodnot! Za bezpečnou dávku pro dospělého člověka je považováno maximálně 6 gramů.
 


Není sůl jako sůl

Přestože jsou všechny bílé a slané, nejsou stejné. Sůl se liší podle koncentrace chloridu sodného (NaCl) a platí, že čím je vyšší, tím je po chemické stránce čistší, informoval portál PlníElánu.sk.

Mořská sůl - Patří mezi jednu z nejzdravějších, protože obsahuje velké množství minerálních látek. Vzniká odpařováním mořské vody. Záleží však, z jakých míst se získává a zda není tato oblast znečištěná.

Vařená sůl - Získává se odpařováním solanky z přírodních ložisek a je velmi kvalitní. Koncentrace NaCl je až 99,5 procent.

Kamenná sůl - Těžbou z přírodních ložiscích v solných dolech dostaneme tuto sůl.

Jódovaná sůl - Jde o chlorid sodný s příměsí jódových sloučenin.

Himálajská sůl - Je to klenot mezi solemi , za který se také draze platí. Kilo stojí více než sto korun. Tato sůl se nachází v dolech na severu Pákistánu, které se formovaly miliony let a nebyly nijak znečištěny.
 

Co s přesoleným obědem?

Pokud vám upadlo víčko od solničky a vy jste do hrnce obrátili celý její obsah, nemusíte hned jídlo splachovat do záchodu. První radou je uvařit dvojnásobek jídla a druhou polovinu nesolit vůbec. Jídlo také zachráníte pouze přidáním vody, ale musíte celý pokrm ještě dochutit. Babičky radí povařit v jídle dvě brambory (mrkev nebo kůrka chleba), a pak je z jídla vyndat. Do přesolené polévky ponořte kostku cukru, ale hned, jak se začne rozpouštět, ji vyndejte. Proces můžete opakovat. Omáčku můžete zase zjemnit trochou smetany, lžící medu nebo nahrubo nastrouhaným bramborem, který před servírováním vyndáte. Maso můžete hodinu nebo dvě hodiny nechat odležet v čerstvém mléku.

Vzhledem k tomu, že vybírání nastrouhaného bramboru by trvalo možná déle než příprava jídla, je nejlepší samozřejmě prevence. Jídlo solte na víckrát, průběžně ochutnávejte a používejte vlastní prsty nebo maximálně lžičku.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688