SPECIÁL O SOLI: Jaká je zdravá a jak zachránit přesolená jídla?
Sůl je pro fungování našeho těla nezbytná. Podílí se na udržování rovnováhy tekutin v těle a reguluje krevní tlak. Zároveň je také potřebná pro správnou funkci srdce, nervů, svalů i vstřebávání látek ve střevě a ledvinách.
Kolik je tak akorát?
I zde ale platí, že všeho moc škodí. Pokud solíme příliš, můžeme mít problémy s kardiovaskulárním systémem, především s vysokým krevním tlakem. Velké množství také poškozuje funkci ledvin a ničí chuťové buňky. Lidé slanou chuť přestávají vnímat a jídla pak ještě více dosolují - dostáváme se tak do začarovaného kruhu.
Takže kolik soli denně je tak akorát? Dospělému člověku by mělo stačit denně 2-4 g soli, informoval server Vitalia.cz. Realita je ale trochu jiná - průměrná spotřeba je více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek doporučených hodnot! Za bezpečnou dávku pro dospělého člověka je považováno maximálně 6 gramů.
Není sůl jako sůl
Přestože jsou všechny bílé a slané, nejsou stejné. Sůl se liší podle koncentrace chloridu sodného (NaCl) a platí, že čím je vyšší, tím je po chemické stránce čistší, informoval portál PlníElánu.sk.
Mořská sůl - Patří mezi jednu z nejzdravějších, protože obsahuje velké množství minerálních látek. Vzniká odpařováním mořské vody. Záleží však, z jakých míst se získává a zda není tato oblast znečištěná.
Vařená sůl - Získává se odpařováním solanky z přírodních ložisek a je velmi kvalitní. Koncentrace NaCl je až 99,5 procent.
Kamenná sůl - Těžbou z přírodních ložiscích v solných dolech dostaneme tuto sůl.
Jódovaná sůl - Jde o chlorid sodný s příměsí jódových sloučenin.
Himálajská sůl - Je to klenot mezi solemi , za který se také draze platí. Kilo stojí více než sto korun. Tato sůl se nachází v dolech na severu Pákistánu, které se formovaly miliony let a nebyly nijak znečištěny.
Co s přesoleným obědem?
Pokud vám upadlo víčko od solničky a vy jste do hrnce obrátili celý její obsah, nemusíte hned jídlo splachovat do záchodu. První radou je uvařit dvojnásobek jídla a druhou polovinu nesolit vůbec. Jídlo také zachráníte pouze přidáním vody, ale musíte celý pokrm ještě dochutit. Babičky radí povařit v jídle dvě brambory (mrkev nebo kůrka chleba), a pak je z jídla vyndat. Do přesolené polévky ponořte kostku cukru, ale hned, jak se začne rozpouštět, ji vyndejte. Proces můžete opakovat. Omáčku můžete zase zjemnit trochou smetany, lžící medu nebo nahrubo nastrouhaným bramborem, který před servírováním vyndáte. Maso můžete hodinu nebo dvě hodiny nechat odležet v čerstvém mléku.
Vzhledem k tomu, že vybírání nastrouhaného bramboru by trvalo možná déle než příprava jídla, je nejlepší samozřejmě prevence. Jídlo solte na víckrát, průběžně ochutnávejte a používejte vlastní prsty nebo maximálně lžičku.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz