Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.05.2013 12:06:27

ČR - aktivita výrobního sektoru podle HSBC v dubnu mírně rostla

Z údajů PMI® od HSBC plyne, že podnikatelské podmínky se v českém výrobním sektoru v dubnu dále zhoršovaly, a to i přes lehké zvýšení výroby. Celkové zhoršení podnikatelského klimatu bylo ovšem jen nepodstatné a zdaleka nebylo tak závažné, jako v posledních měsících roku 2012.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

Dubnová hodnota PMI činí 49,5 bodu, což představuje lehký nárůst oproti březnové hodnotě 49,1 bodu a svědčí jen o mírném zhoršení obchodních podmínek v českém výrobním sektoru. Hlavní index se pohybuje pod neutrální úrovní posledních 13 měsíců, ovšem tempo poklesu v roce 2013 je zatím pouze mírné (49,2 bodu). Na negativním vyznění PMI v dubnu se nejvíce podepsaly složky nových zakázek, zaměstnanosti, dodacích lhůt dodavatelů a zásob vstupů na skladě - výroba totiž poprvé od června 2012 vzrostla.

Aktuální data průzkumu svědčí o dalším poklesu nových zakázek v České republice, k němuž došlo již po patnácté za osmnáct měsíců. Tempo poklesu oproti březnu zpomalilo na zanedbatelnou úroveň. Objem nových exportních zakázek klesá již osmnáctý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od ledna. Respondenti upozorňovali na slabou evropskou poptávku a obzvláště pak nižší objem nových zakázek z německého trhu.

I přes pokles nových objednávek v dubnu výroba mírně vzrostla. To vedlo ke snížení rozpracovanosti, vůbec poprvé od ledna. Objem nákupů vstupů ovšem poklesl po sedmnácté za 18 měsíců, což vedlo k dalšímu vyprazdňování skladů.

V dubnu zaměstnanost v České republice poklesla, a to již devátý měsíc za sebou. Ovšem tempo propouštění oproti předchozímu měsíci oslabilo na nejnižší úroveň ve stávající řadě. Údaje z průzkumu svědčí o tom, že čeští výrobci na počátku druhého čtvrtletí nečelí žádným inflačním tlakům. Průměrné ceny vstupů poklesly nejrychleji od července 2009, hlavně díky nižším cenám kovů. Ceny účtované českými výrobci za jejich zboží poklesly v dubnu patnáctý měsíc za sebou, a to nejvýraznějším tempem od prosince. Firmy hlásí intenzivní konkurenční boj o nové zakázky a žádosti o slevy od stávajících klientů.

Zdroj: TZ HSBC

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688