STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.04.2013 13:25:33

Reálné peníze vs. Bitcoin a drahé kovy

V době, kdy si i běžní lidé začínají pohrávat s myšlenkami spekulací na forexovém trhu z důvodu zajištění svého finančního majetku a tím potažmo kupní síly svého kapitálu, se začalo čím dál častěji skloňovat slovíčko „Bitcoin“. Tato virtuální měna měla raketové období a během několika málo let života této měny se z ní stala velmi slušná investice. Ale jak už to tak bývá, kdo u toho byl od začátku mohl si přijít na pohádkové jmění jen držením nakoupených pár kusů této měny, která v době zavedení měla hodnotu pár centů amerického dolaru. Po kyperské krizi nastal raketový růst, který se zastavil někde kolem 240 USD za jeden bitcoin. Dokonce se objevili první odvážlivci, kteří ve svém podniku zavedli terminál uzpůsobený pro platby touto měnou. Úmysl to byl určitě super, být první na světě, kdo umožní platby touto měnou. Ale co je vlastně největší slabinou této měny? Největší slabinou této měny je její spekulativní volatilita.
Na jednoduchém příkladu si můžeme demonstrovat, proč tato měna, nemůže být brána jako platidlo. Před kyperskou krizí se hodnota této mince pohybovala kolem 80 USD a stále vykazovala mírný růst a posilování. Takže na příkladu, kdy bych přišel do určitého podniku a nakoupil statky za řekněme 100 bitcoinů, normálně bych provedl nákup a platbu tak jak s reálnými penězi. Ale co by se stalo, kdybych se podíval následující den a zjistil, že cena bitcoin už není 80 USD, ale je 90 USD. Znamenalo by to, že jsem vlastně zaplatil za určité zboží 100 bitcoinu v hodnotě 8000 USD. Ale dnes již by mělo to zboží pro mě hodnotu 9000 USD, jelikož přes noc se cena spekulativně navýšila na 90 USD za 1 bitcoin. Takže dnes již by to samé zboží v obchodě nestálo 100 bitcoinu, ale jen 88,8 USD. Tento příklad by mohl fungovat i naopak. Z pohledu prodávajících, když by ve svém obchodě prodávali zboží za 100 bitcoinů a cena by se k dolaru propadla, jak jsme byli svědky po uklidnění situace kolem Kypru, kdy hodnota bitcoinu spadla z 240 USD zpět k hodnotám okolo 60 USD za bitcoin. Aktuálně se cena pohybuje v rozmezí 120 až 160 USD za 1 bitcoin.
Z poslední věty si můžete udělat sami úsudek, že tato měna ať je sebezajímavější pro spekulanty a sebezajímavější pro lidi, kteří přestávají věřit bankovním institucím, tak pro běžný život a placení je tato měna stále ještě hodně velkou neznámou a nikdo s určitostí nemůže říci, že tato měna bude mít své pevné místo ve finančním světě. 

 

Více k článku naleznete na: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688