BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  25.04.2013 12:14:21

Short pozice u akcií Microsoft na 5letých maximech, u RIMM na rekordu (statistika)

Dle v noci zveřejněných statistik objem short pozic v první polovině dubna na Nasdaq vzrostl, na NYSE Group naopak klesl.

Oproti konci března se na Nasdaq za sledované zhruba 14denní období objem zvýšil o 106 mil. akcií na 7,639 mld. short akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, vzrostlo ze 4,37 dne na 4,87 dne.

Na stupních vítězů se tentokrát na Nasdaq pořadí nezměnilo, když první dvě emise zaznamenaly pokles shortů. U Intelu (INTC) tak i vlastně klesly z předchozích historických maxim. Vede stále Sirius XM Radio (SIRI) s 378,5 mil. akcií (-11,3 mil.), následuje zmiňovaný Intel (INTC) s 235,5 mil. short akcií (-3,2 mil.) a Frontier Comm. (FTR) s 229,4 mil. (+7 mil.). Čtvrtou pozici obsadila znovu společnost Research In Motion, resp. již zamýšlené BlackBerry (BBRY). Objem shortů vzrostl o dalších 8,6 mil. na nový historický rekord 164,34 mil. short akcií. Ve vztahu k free floatu se již jedná o 37,15 % podíl. Ze známých větších společností na Nasdaq v tomto směru jednoznačně vede.

Zmínit je třeba i následující pozici, na kterou se dostal Microsoft (MSFT). Za sledované období objem short pozic na titulu vzrostl o 10 %, resp. 10,72 mil. akcií na 118,7 mil. U titulu se v tomto směru jedná o 5letá maxima, ve vztahu k free floatu však stále nevýrazný 1,56 % podíl. K akciím Microsoft možno zmínit i regulatorní informaci, že B.Gattes v pondělí prodal téměř 7,4 mil. akcií společnosti. Objem transakcí tak dosáhl 228,6 mil. USD. Očekávat lze i reporty o dalších prodejích, protože prakticky pravidelně jednou za každý kvartál obvykle prodává 20 mil. akcií. Naposledy tak učinil počátkem února.

Na NYSE Group se objem short pozic snížil o zhruba 268 mil. akcií na 13,356 mld. akcií. Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE se pořadí na prvních 2 pozicích nezměnilo. U stále „vítězných“ akcií Nokia (NOK) došlo nicméně k dalšímu poměrně výraznému poklesu na 260,6 mil. short akcií (-38,1 mil.), u Bank of America (BAC) naopak k růstu na 167,8 mil. akcií (+11,1 mil.). Akcie Johnson & Johnson (JNJ) se poklesem na 89,5 mil. (-6,2 mil.) propadly na 5.místo. Dostaly se před ně akcie Cemex (CX) a především Advanced Micro Devices (AMD) se 102,2 mil. short akcií (+9,8 mil.). Na titulu vůbec nejvíce short pozic od poloviny prosince. Nárůst short pozic se vlastně po reportu výsledků dále zvýšil i na akciích Alcoa (AA). Výrazný nárůst o 16 mil. na 88,7 mil. short akcií znamená vůbec nejvíce otevřených short pozic na titulu od července. Ve vztahu k free floatu však nevýrazný 1,5 % podíl.

Ze známých emisí nicméně v první polovině dubna zaznamenal na NYSE největší 167 % nárůst short pozic řetězec Home Depot (HD). Konkrétně z 12,3 mil. na 32,9 mil. akcií. Výrazný 41,6 % pokles lze zmínit naopak u řetězce Dollar General (DG) z 10,8 mil. na 6,3 mil. short akcií.

U CETV došlo k nárůstu o téměř 300 tis. akcií na 5,19 mil., což je nejvyšší objem od počátku roku. U KITD objem prakticky stagnoval na necelých 2,17 mil. short akcií, tj. 5,2 % free floatu.

J.Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688