Partners (Partners)
Finanční rady  |  22.04.2013 21:55:08, aktualizováno 22:02:07

Pavel Kohout: Tunelování? Zbytečné obavy

Lidé masově trpí fobií z tunelování – nevěří proto penzijní reformě a druhému pilíři. Obávají se, že po řadě let najdou své penzijní účty prázdné. Vytunelované.

Tato obava je ovšem naprosto neopodstatněná. Je založená na špatných zkušenostech s investičními privatizačními fondy z 90. let. Dnešní druhý pilíř je ovšem konstruován zcela jinak. Úroveň bezpečnostních opatření je nesrovnatelná. Lze vskutku autoritativně tvrdit, že tunelování je dnes absolutně vyloučené.

V první řadě, existuje dozor nad investováním, který se týká i nových penzijních fondů. Dozor má na starosti Česká národní banka a ta dokáže být pořádně přísná. Není přeháněním tvrdit, že ČNB patří mezi nejpřísnější světové regulátory vůbec.

V druhé řadě, cenné papíry jsou pod dalším dozorem, který vykonává depozitář. Funkci depozitáře vykonává banka, která má na starosti úschovu cenných papírů. Tato banka musí být nezávislá na finanční skupině, do které patří penzijní fond. Poslední, co si depozitář přeje, je být zapleten do jakékoli „tunelářské“ aféry.

Ve třetí řadě, existuje oznamovací povinnost a povinná kontrola hospodaření. Tuto kontrolu vykonávají auditorské firmy, v jejichž zájmu není nahrávat podvodníkům, neboť by ztratily pověst a zanikly by. V relativně nedávné minulosti se to opravdu stalo. Andersen Consulting v souvislosti s aférou Enron, takže tato hrozba není pouze teoretická. Zkrátka a dobře, dnes již nemůže nastat situace, aby penzijní fondy byly „vytunelovány“. Ani podílové fondy.

Tunelování bývalo možné u privatizačních fondů v 90. letech, protože tehdy neexistoval ani jediný z popsaných kontrolních mechanismů. Kuponová privatizace ostatně nebyla prováděna proto, aby nastartovala fungování standardního kapitálového trhu. Tunelování bylo zbytečné a bylo možné mu snadno zabránit# Bohužel, naprosto nadarmo poškodilo mezinárodní pověst České republiky. V domácím rámci pak devastující ztráty utrpěla pověst kapitálového trhu.

Nejslabším článkem kuponové privatizace bylo zavedení investičních privatizačních fondů. Nebyly předmětem žádného dozoru. Slovo „fond“ se stalo nadávkou. Dozor neexistoval, neexistovala ani právní ochrana minoritních akcionářů ani informační povinnost na úrovni vyspělého světa. Toto vše tvořilo dohromady recept na katastrofu.

Komise pro cenné papíry byla založena až v roce 1998, kdy už se všechny velké škody dávno staly. Nejtrvalejší škodou byla deformace veřejného mínění a důkladné zneuctění slova „fond“. Dodnes mnoho Čechů má takřka alergii na tento typu investování. Ke své škodě. Rozdíl je přitom zásadní: v 90. letech se tunelovat smělo. Nyní již nikoli.

Autor: Pavel Kohout, ekonom a ředitel pro Strategii Partners

 

 

Logo PartnersPartners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2012 překročil provizní obrat společnosti 1,45 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: "Finanční poradenství jinak". Vice na www.partners.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Nemovitost má svou cenu. Jak na korektní pronájem Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688