Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.04.2013 13:16:08

Slabší makrodata z Evropy by mohla tento týden limitovat růstový potenciál koruny

Devizové trhy zaznamenaly během týdne zvýšenou volatilitu, ale ne do takové míry jako cena zlata, která vykázala největší jednodenní pokles za posledních 30 let. Ceny zlata zaznamenaly na mezinárodních trzích oslabení na základě očekávání, že Kypr prodá část svých zlatých rezerv, aby mohl požádat o poskytnutí finanční pomoci.

To v řadách investorů vyvolalo obavy, že Španělsko a Itálie by mohly následovat, což vedlo k prudkému propadu cen žlutého kovu. Tento vývoj měl za následek výprodej komoditních měn v podobě australského dolaru a jihoafrického randu. K nepříznivému sentimentu investorů rovněž přispěla pondělní makrodata z Číny, která ukázala na zpomalení čínské ekonomiky na 7,7% oproti původním odhadům na úrovni 8%. Ke zvýšení averze vůči riziku kromě jiného došlo po bombových útocích během maratonu v Bostonu, které si vyžádaly tři lidské životy. Tento teroristický čin je i nadále velmi intenzivně vyšetřován příslušnými složkami FBI. Ke zvýšené aktivitě na devizových trzích také přispěly výkyvy na akciových trzích. Slabý výhled výnosů Bank of America odstartoval výprodej akcií, což se odrazilo ve zvýšeném zájmu investorů o bezpečné měny v podobě amerického dolaru, který tak zvrátil negativní trend z předchozího týdne. MMF snížil výhled růstu globální ekonomiky z 3,5% na 3,3%, zároveň však zmínil, že hlavní rizika dalšího vývoje hospodářství do určité míry poklesla. Euro ve druhé polovině týdne zaregistrovalo ztráty poté, co šéf německé Bundesbanky a člen ECB Weidmann prohlásil, že vyřešení stávající dluhové krize eurozóny by mohlo trvat celou dekádu a centrální banka by měla být připravena dále snížit úrokové sazby, pokud by si to ekonomická situace vyžadovala. Obchodníci také očekávali výsledek zasedání G20, MMF a Světové banky, které se konalo o víkendu. Investoři předpokládali obdobné komuniké jako již zaznělo v minulosti, kdy státy varovaly proti konkurenční devalvaci měn a excesivní volatilitě na měnových trzích. Největším poraženým týdne se stala švédská koruna, která oslabila vůči euru na 2-měsíčminimum poté, co Riksbank snížila svůj dlouhodobý výhled měnové politiky.

Koruna byla během týdne ve vztahu k euru vzhledem k absenci větší inspirace z domácího trhu a rizikových událostí uvězněna ve velmi úzkém kurzovém rozpětí. Pozitivním faktorem tak bylo pouze to, že česká měna nezaznamenala výraznější ztráty, když se v polovině týdne na hlavních trzích zvýšila averze investorů vůči riziku. Mírně negativní reakce byla zaznamenána spolu se zveřejněním německého indexu investorského sentimentu ZEW, který vyšel po lepším údaji bilance běžného účtu a slabších inflačních datech. Bilance běžného účtu zaznamenala překvapivý růst na 27,7 mld. korun a kompenzovala tak nižší index cen průmyslových výrobců.

Tento týden nebudou z české ekonomiky zveřejněny žádné nové ukazatele, a proto bude další vývoj koruny do značné míry závislý na dění na hlavních trzích a na celkovém sentimentu investorů. Slabší makrodata z Evropy by mohla limitovat růstový potenciál koruny.

David Klatovský, analytik Western Union Business Solutions Česká Republika

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.01.2024Kvůli nižší inflaci koruna tento týden slabší (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2021Tržní sektory s vysokým růstovým potenciálem pro tento rok Štěpán Hájek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688