TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.04.2013 06:20:07

ALERGIE: Jak ji ovlivňuje počasí a jsou barevné květy nebezpečnější?

Sezonní pylová alergie je nejvíce rozšířené alergické onemocnění, kterého navíc v posledních letech výrazně přibývá! Dnes postihuje téměř 25 procent lidí. Nejčastěji a největšími obtížemi trpí větší děti a mladiství, hlavně v květnu, červnu a červenci.

Pyl jako hlavní viník

Nejčastější příčinou sezonní pylové alergie je pyl. Aby pyl alergii vyvolal, musí ho být ve vzduchu větší množství – to je asi 50 zrn pylu v metru krychlovém vzduchu. Pyl ze vzduchu potom dráždí oči, nos a uši a vznikají známé potíže alergiků. Na vrcholu pylové sezony je ale zánět sliznic už pokročilý a zrn ve vzduchu stačí mnohem méně a obtíže mohou být horší.

Zákeřné větrosnubné rostliny

Alergikům způsobují obtíže pylová zrna, která poletují ve vzduchu. Rostliny se rozmnožují přenosem pylu z rostliny na rostlinu. Pyl například trav, plevelů a stromů je přenášen z rostliny na rostlinu větrem. Takové rostliny se nazývají větrosnubné. Jejich pylová zrna pak volně létají ve vzduchu a znepříjemňují život alergikům.

 

Naproti tomu pestrobarevné květy, často silně vonící, mají těžký, lepkavý pyl, který se z rostliny na rostlinu přenáší hmyzem. Takový pyl ve vzduchu nelétá a alergie na tyto tzv. hmyzosnubné rostliny je vzácná. Proto na faktu, zda na květu včela již seděla, nebo se mu vyhýbá, záleží jen velmi málo.


Nejhůře je v podvečer

Trávy, stromy a plevely uvolňují pyl do vzduchu brzy ráno. Někdy je pylu tolik, že vytvoří pylový oblak. Ten při krásném horkém počasí působí potíže hlavně mezi 17. a 18. hodinou a potom okolo půlnoci. Naopak déšť „usadí“ pyl k zemi a obtíže alergika jsou mnohem menší.

Větrání přes mokré prostěradlo pomáhá

Alergikovi může potíže zmírnit pár jednoduchých opatření. Doporučuje se větrat ráno nebo přes mokré prostěradlo, pořídit si čističku vzduchu. Ven je nejvhodnější chodit za deště, ne za suchého, větrného počasí, doma se převléknout, umýt si ruce, obličej, vlasy. Také sportovat se doporučuje ráno, hlavně za deště.

 


Jak konkrétně počasí ovlivňuje projevy alergie...

Dlouhodobá předpověď a nástup pylové sezony se řídí průběhem zimy. Podle toho můžeme odhadnout, kdy přijde jaro. Pokud je zima mírná, lze očekávat brzký nástup jara a s ním i pylové sezony stromů. Pozdní mrazíky naopak oddalují pylovou sezonu stromů. Pokud se vyskytnou, je po nich většinou sníženo množství pylů v ovzduší.

 

Poněkud podobnou situaci asi každý zná z pohledu pěstování ovoce – jarní mrazy výrazně snižují úrodu. Pokud je jaro mírné, teplé, zvyšuje se tvorba pylů. Větrné počasí roznáší pylová zrna do okolí. Sucho, teplo a vítr – to jsou situace, kdy jsou pyloví alergici ohroženi nejvíce. Rostliny tvoří mnoho pylu a ten je rychle a daleko roznášen větrem.

Déšť je přítelem alergiků, bouřky nikoli...

Když prší, snižuje se množství pylových zrn ve vzduchu. Procházka po dešti je pro alergika vhodná. Pozor ale na bouřky, zejména ve velkých městech! V poslední době bylo totiž popsáno několik „epidemií“ zhoršení astmatu u pylových alergiků právě během bouřek. Vlivem ozonu a znečištění ovzduší dojde k narušení pylových zrn, a jejich malé částečky se potom snáze dostanou až přímo do průdušek. Dokonce byl pro tuto situaci vytvořen termín "bouřkové astma".

 

Hodně srážek, bujnější růst...

Hodně srážek během jara ale také způsobí bujnější růst a kvetení trav, tedy jejich silnější sezonu. Můžeme použít přirovnání k příznivým pranostikám "únor bílý pole sílí" a "studený máj – v stodole ráj", které zná každý hospodář. Pro pylové alergiky na trávy bohužel tyto pranostiky příznivé nejsou. Deštivý podzim a hodně srážek v zimě také podpoří jarní kvetení stromů. Pro ovocnáře dobrá zpráva, pro alergiky bohužel ne.


Větrné smrště...

Některé klimatické jevy jsou však nepříznivé jak pro alergiky, tak pro zemědělce. Ničivé větrné smrště, jako například El Nino v letech 1998/99, jsou zapříčiněny teplým a vlhkým počasím, které zvyšuje i tvorbu pylových zrn. Vítr je pak prudce rozmetává po krajině. Jsme-li pylovými alergiky, je tedy určitě prospěšné stát se i trochu zemědělci nebo botaniky, abychom lépe svému onemocnění porozuměli a mohli je lépe ovládat.

 

Více informací nejen o alergiích si můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688