TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  16.04.2013 17:13:55

Řidiči pozor! Do konce roku si musí 700 tisíc lidí vyměnit řidičský průkaz

Přitom lidí, kteří mají staré řidičáky, je na 700 tisíc.

Výměny řidičáků mají na starosti obecní úřady obcí s rozšířenou působností (ORP). Pro úspěšnou výměnu přitom lidé potřebují mít jednak svůj stávající řidičák, standardní fotografii na průkaz formátu 3,5 x 4,5 centimetrů a příslušnou žádost o vydání řidičského průkazu, kterou získají právě na ORP.

Jelikož je výměna povinná ze zákona, je zdarma. Nový průkaz přitom zvládne úřad vyhotovit nejpozději do 20 dnů o podání žádosti. Netrpělivci si ale mají možnost připlatit za rychlost. "Pokud by to někdo chtěl zřídit do pěti dnů, tak zaplatí pětistovku," vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Příjemný je také jistě fakt, že lidé v době, kdy čekají na nový průkaz, nemusí s sebou nosit žádný provizorní doklad, jak je tomu v případě občanského průkazu. Řidičák s končící platností jim totiž po tuto dobu zůstane a až pro ně bude připravený nový průkaz, vymění je způsobem "kus za kus".

Vyhněte se frontám

Ministerstvo dopravy přitom lidem doporučuje samotnou výměnu neodkládat až na konec roku, aby se vyhnuli případnému náporů opozdilců. Další možností, jak uspořit čas a vyhnout se frontám je také to, že řada ORP umožňuje se přes internet či telefonicky předem objednat.

Zákon také umožňuje výměnou řidičáku pověřit někoho jiného takzvaně "v zastoupení". Pro podání žádosti je přitom nutná plná moc (která nemusí být ověřena) se všemi ostatními přílohami včetně dokladu totožnosti žadatele. Pro samotné převzetí nového řidičského průkazu už pak zmocněnec potřebuje ověřenou plnou moc.

 

Opozdilcům hrozí pokuty

Přílišné otálení se také nemusí finančně vyplatit. S koncem roku totiž řidičáky vydané od ledna 2001 do dubna 2004 přestanou platit a nadále tak neopravňují k řízení. Pokud by s ní přeci jen někdo za volant sedl, dopustí se tak přestupku a bude mu hrozit pokuta od 1500 do 2500 korun.

Zbytečně také lidé budou muset sáhnout do peněženky i v případě, že zpytují svědomí a řidičák si půjdou po konci roku vyměnit. "V takovém případě budou platit normální poplatek tedy 50 korun," doplnil Neřold.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688