TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  12.04.2013 10:50:33

I když jste nezaměstnaní, máte nárok na rodičovský příspěvek. Měsíčně to hodí 7600 korun

Poté se příspěvek sníží na 3800 korun a bude se vyplácet do čtvrtého roku dítěte.

Na rodičovský příspěvek mají nárok všichni novopečení rodiče, celkem mohou získat maximálně 220 tisíc korun, za měsíc pak 11 500 korun.

Na příspěvek dosáhnou i ti, kteří si neplatili nemocenskou nebo jsou dlouhodobě nezaměstnaní, a stát jim nepřizná peněžitou pomoc v mateřství. Pokud jste nějaký příjem měli a nedosáhli na minimální vyměřovací základ 7600 korun měsíčně, budete si moci délku výplaty určovat sami, ale bude se muset pohybovat pod 7600 korunami měsíčně. Pokud ani jednomu z rodičů nejde určit výše příspěvku (například nikdy nepracovali), dostanou 7600 korun měsíčně během prvních devíti měsíců a následně 3800 korun do čtvrtého roku.

Pokud ale berete peněžitou pomoc v mateřství a ta je menší než minimální rodičovský příspěvek, dostanete pouze tolik, aby se minimum dorovnalo.

Na rodičovské příspěvky má právo ten rodič, který po celý den pečuje o nejmladší dítě v rodině. Výše měsíčního příspěvku se odvíjí od stejného základu jako peněžitá pomoc v mateřství.

Svůj hrubý měsíční plat za uplynulý rok (nejedná se o kalendářní) vynásobíte 12 měsíci a vydělíte 365 dny. Tím dostaneme neredukovaný základ pro výpočet svého rodičovského příspěvku.

Pokud berete 30 tisíc korun hrubého, dostanete se k (30 000x12/365) 986,3 koruny na den. Dávka se vyplácí v 70 procentech redukovaného základu, denní dávka by tedy měla být ve výši 690,4 koruny. To by měsíčně vycházelo na přibližně 20,7 tisíce korun. Jenže maximální výše, kterou můžete dostat, je 11,5 tisíce korun, budete tedy mít nárok na tuto částku. Pokud oba rodiče spadají do této hranice, určí se maximální výška podle vyměřovacího základu rodiče s vyšším platem.

Výši příspěvku si může určovat jen ten rodič, který by na příspěvek dosáhl.

Je důležité si uvědomit jednu zásadní věc. Čerpání peněz a výši měsíční částky si musíte sami rozvrhnout a propočítat. Můžete čerpat peníze do 11 500 korun měsíčně a sami si určit, jak dlouho budete doma. Pokud budete chtít dostávat částku 11 500 korun, po necelých dvou letech vyčerpáte sumu 220 tisíc korun, a pokud budete chtít být doma s dítětem i nadále, jste už doma takzvaně zadarmo. Jestliže se rozhodnete pro delší variantu péče o dítě, budete pobírat nižší částku.

Pokud se v průběhu měsíců na mateřské rozhodnete pro změnu režimu čerpání, neměly by úřady dělat žádné problémy. Nesmíte si ale délku čerpání měnit častěji než jednou za tři měsíce. O peníze lze žádat i zpětně, ale nejpozději do tří měsíců.

Rodiče mohou brát příspěvky i na děti ve školce, ale děti mladší dvou let mohou být v předškolním zařízení maximálně 46 hodin měsíčně.

Žádosti o příspěvek vyřizují úřady práce podle vašeho místa trvalého pobytu, daný formulář si můžete stáhnout na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688