Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.04.2013 11:14:55

RBI v roce 2012 se ziskem 725 mil.EUR nejlepší rakouskou bankou

Raiffeisen Bank International (RBI) vytvořila v loňském roce konsolidovaný zisk ve výši 725 milionů eur, zisk před zdaněním dosáhl 1,032 miliardy eur. Kapitál podle ukazatele Core Tier 1 vzrostl o 1,6 procentního bodu na 10,7 procenta. Tvorba opravných položek klesla o pět procent na miliardu eur, celkové náklady vzrostly o 4,6 procenta.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) dnes potvrdila původní odhad zisku za loňský rok ve výši 725 milionů eur. „Je to sice o čtvrtinu méně než o rok dříve, ale opět jsme se tak stali nejziskovější bankouRakousku.  Dosáhli jsme tohoto výsledku v dalším náročném roce, a to i přes to, že jsme výrazně posílili náš kapitál,“ uvedl generální ředitel RBI Herbert Stepic. Zisk banky před zdaněním tak klesl o čtvrtinu na 1,032 miliardy eur, zisk po zdanění se snížil o 23 procent na 748 milionů eur. Výnos na akcii klesl z 3,95 eur na 2,70 eur. Představenstvo banky navrhne z loňského zisku vyplatit dividendu ve výši 1,17 eur na akcii.

Celkové příjmy skupiny meziročně klesly o šest procent na 5,14 miliardy eur, když úrokové příjmy klesly o 5 procent a příjmy z poplatků vzrostly o 2 procenta. Příjmy z poplatků RBI tak tvoří 30 % celkových příjmů skupiny (pro srovnání: u Raiffeisenbank v České republice činí příjmy z poplatků
22 % celkových příjmů banky).

Tvorba opravných položek klesla o pět procent na 1,009 miliardy eur. Ve druhé polovině roku přitom došlo k opětovnému nárůstu tvorby opravných položek, např. v Polsku nebo u firemních klientů v Rakousku, na Slovensku či Rumunsku. Podíl nesplácených úvěrů dosáhl ke konci roku 9,8 procenta. Náklady skupiny meziročně vzrostly o necelých pět procent na 3,264 miliardy eur, důvodem je především dokončení integrace polské Polbank.

Počet zaměstnanců skupiny se meziročně zvýšil o 823 lidí, na konci roku tak RBI zaměstnávala 60.084 pracovníků. K nárůstu počtu zaměstnanců došlo především v Polsku kvůli akvizici Polbank, k největším poklesům pak došlo na Ukrajině, v Rusku, Rumunsku a Maďarsku. Počet poboček RBI se zvýšil o 178 na 3106 obchodních míst, RBI ke konci roku obsluhovala 14,2 milionů klientů.

Celková aktiva skupiny klesla o 7 procent na 136,1 miliardy eur. Celkově poskytnuté úvěry přitom vzrostly o 2 procenta, objem vkladů se meziročně nezměnil.

RBI nemění svůj střednědobý cíl návratnosti kapitálu na úrovni 15 procent. V roce 2013 očekává RBI mírný růst poskytnutých úvěrů. Vzhledem k nejistému ekonomickému vývoji RBI očekává, že tvorba opravných položek bude v letošním roce na úrovni roku 2012. Náklady skupiny by přitom měly zůstat zhruba na úrovni loňského roku.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688