Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  09.04.2013 12:42:38

Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno

Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.

Nízký růst povede v Evropě ke zvyšování sociálního a politického napětí. Je to zřejmé z nedávných záchranných akcí typu bail-in a bail-out na Kypru, během nichž utrpěli jak střadatelé, tak důvěryhodnost Trojky. Za své vzala i naděje, že eurozóna má skutečně nějaký plán, jak se s krizí vypořádat koncepčně. Vzhledem k čím dál akutnější potřebě řešit již tak neudržitelně vysokou avšak stále rostoucí nezaměstnanost a nízký ekonomický růst a potřebě provést reformy, které ekonomiku zemí opět rozhýbají, už si politici nemohou dovolit dál hrát o čas.

Uvedená zpráva se zabývá i srovnáním hlavních ekonomik eurozóny, Velké Británie a USA, ve kterém se ukázalo, že nejvíce ve veřejném rozpočtu v loňském roce škrtaly kromě Španělska a Itálie Spojené státy. Velká Británie, Francie a Německo (v tomto pořadí) zaznamenaly naopak zvýšení veřejných výdajů.

Přes snížení veřejných financí Saxo Bank očekává, že v roce 2013 ekonomika USA mírně poroste, a to přibližně o 2 % (což je méně než vloni, kdy to bylo 2,1 %). Navíc předpokládá, že se v roce 2014 tempo růstu této ekonomiky dokonce zvýší na 3 %. Americká ekonomika možná není v nejlepší kondici, ale aspoň má nějaké vyhlídky na mírný růst. Na druhé straně Atlantiku je výhled mnohem pesimističtější, eurozóna se musí smířit s tím, že recese bude pokračovat.

Saxo Bank odhaduje, že ekonomická aktivita EU v roce 2013 poklesne o 0,3 %, a to po loňském propadu o 0,5 %. Míra nezaměstnanosti naopak bude během celého roku růst a dosáhne průměru převyšujícího 12 %. V důsledku tohoto zpomalení se inflace udrží na nízkých hodnotách. Italská a španělská ekonomika bude stále slabá, ale nejvíce se stratégové Saxo Bank obávají vývoje ve Francii, kde se francouzské vládě nepodařilo provést reformy.

Hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen říká:

Jízdou načerno se v ekonomice označuje chování, kdy má daná osoba prospěch z určitých zdrojů, zboží, výhod nebo služeb, aniž by za takové výhody zaplatila. V prvním čtvrtletí tohoto roku se politici globálně posunuli od jízdy načerno k neskrývaným hádkám o to, jak tuhle hru hrát dál. Kapitálové trhy sice zaznamenaly růst, ale faktory, které jsou důležité z dlouhodobé perspektivy, tedy nezaměstnanost a růst, se nelepší.

Znamená to, že tato neřízená jízda politiků končí. Musí teď udělat to, v čem nikdy nevynikali: podívat se pravdě do očí a navrhnout skutečná řešení. Vzhledem k tomu, že se k takovému kroku moc nemají, doufejme, že se nepřipletou do cesty mikroekonomice, která to bude muset udělat za ně.

Kontakt pro média

Dmitrij Meiner
+420 775 893 071
dme@saxobank.com

Ivana Karhanová
+420 724 689 053
ivana@margetroid.cz

O Saxo Bank

Saxo Bank je přední specialista v oblasti online obchodovánía investic. Nabízí soukromým investorům i institucionálním klientům ucelený balíček nástrojů pro obchodování a investiční strategie. Jako evropská regulovaná banka s úplnou licencí umožňuje klientům obchodovat FX, CFDs, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty pomocí tří pro všechny typy aktiv specializovaných a plně integrovaných obchodních platforem: SaxoWebTrader založený na internetovém prohlížeči, instalovatelný SaxoTrader a obchodní platforma pro mobilní zařízení SaxoMobileTrader . Platformy jsou dostupné ve více než 20 jazykových verzích a může je využívat více než 100 hlavních finančních institucí na světě formou white-label řešení. Saxo Bank také nabízí profesionální portfolio a správu financí ale i tradiční bankovní služby pomocí Saxo Privatbank. Skupina Saxo Bank byla založena v roce 1992 a sídlí v Hellerup v Dánsku a provozuje 24 poboček v Europě, Asii, na Blízkém východě a v Austrálii.

Příspěvek Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688