TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.04.2013 14:37:23

Zavádí facebook poplatky pod nátlakem miliardových žalob?

Hlavní stěžovatel Gaye Jones se zároveň nechal slyšet, že se facebook o důležité finanční informace podělil pouze s bankami připravujícími úpis akcií na burzu a s největšími investory. Nejedná se přitom zdaleka o první žalobu tohoto rázu. Předchozí stěžovatelé však neuspěli kvůli tomu, že nevlastnili akcie facebooku v době, kdy se nekorektního jednání dopustil. To se ovšem netýká Gaye Jonese, který cenné papíry společnosti vlastnil ještě před jejím vstupem na Wall Street.

Makléř Patria Direct Petr Žabka k obchodování facebooku na burze již dříve uvedl, že se jednalo o jedno z nejméně povedených uvedení akcií na burzu vůbec. „Faktem však zůstává, že existují minimálně dvě skupiny, které ho považují za velmi úspěšné – prodávající akcionáři, kteří akcie prodali tak draho, jak jen to šlo, a investiční banky, kterým se podařilo stanovit cenu na vrcholu pásma,“ doplnil.

A žaloby proto proudí na slavnou sociální síť proudem. Aktuální soudní stížnost má donutit členy správní rady a další představitele společnosti, aby akcionářům vynahradili finance, které prodejem akcií získali. Gaye Jones tvrdí, že o klesajícím tempu růstu tržeb facebook věděl, takže jim bylo známo, že cena akcií byla při vstupu na burzu nadsazená.

"Odpůrci se nespravedlivě obohatili, protože inkasovali obrovské zisky a finanční požitky z primárního úpisu, i když věděli, že investorům nebyly veřejně předloženy slabší tržby a horší výhled tvorby zisku," uvádí text žaloby.

Sociální síť však čelila mnohým žalobám již dříve. Byly tu například právní spory kvůli autorským právům na tlačítko „to se mi líbí“, žaloby kvůli špehování soukromých účtů nebo stížnosti týkající se falšování údajů o počtu liků u skupin, příspěvků a počtu uživatelů.

Není rovněž žádným tajemstvím, že popularita Facebooku klesá a zájem o jeho služby už dávno neroste tak rychle jako dřív. Akcie se začaly obchodovat zhruba před rokem za přemrštěnou cenu necelých 40 dolarů za kus. Toho chytře využili tehdejší akcionáři společnosti a svých podílů ve firmě se rychle zbavili. Tušili snad již tehdy, že má facebook svoji největší slávu již za sebou a mánie polevuje?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688