eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  05.04.2013 09:27:41

Stručné shrnutí US trhů dne 4.4.13 – stimul BoJ působil


Čtvrteční obchodování na US trzích nakonec zaznamenalo umírněné přírůstky, když investoři přivítali aktualizaci stimulačního programu centrální banky Bank of Japan. Ten má zajistit překročení stagnace ekonomiky, působit na sazby a ve svém konkrétním projevu má zdvojnásobit držbu státních dluhopisů u centrální banky během dvou let. Hovoří se o ročním objemu cca 50 bil. JPY.

Uvedená akce BoJ tak do jisté míry udržela dopad nedobrého resultátu makroúdaje úvodní požadavky v nezaměstnanosti Initial Claims s nárůstem o 28 tis. na 385 tis. (nejvyšší číslo od listopadu minulého roku) oproti očekávání 345 tis. (pokračující požadavky činily 3,06 mil. vs. předpoklad 3,045 mil.).

Na svém zasedání se sešly další centrální banky Bank of England a ECB, které sice svůj pohled na sazby ponechaly beze změny, ovšem v případě ECB zazněla ústy prezidenta Draghiho připravenost banky k redukci úrokových sazeb z dosavadního rekordního minima 0,75%, pokud bude ekonomika dále slábnout. ECB údajně zváží různé instrumenty na podporu růstu vzhledem k přetrvávajícím dluhovým problémům.

Nadále na trzích přetrvává solidní sentiment, který je ovšem bržděn jistou sensitivitou trhů na ekonomická data a rovněž pro spekulace o zpětném pohybu trhů resp. indexů (pullback). Nicméně určitá korekce v řádu do cca 5% by nebyla zřejmě žádným dramatem.

Hlavní US akciové indexy tak obsahují před pátečním finále týdne následující stavy: DJIA 14606,11 bodů (+0,38%), Nasdaq Composite 3224,98 bodů (+0,20%) a SP 500 1559,98 bodů (+0,40%). Index volatility VIX tudíž směřoval jižně a zakončil na hodnotě 13,89 USD, tj. -0,32 USD, resp. -2,25%.

Na komoditních dochází spíše k úbytkům cenových hladin, když ropa se nachází na kursu 93,06 USD za barel a zlato je na ceně 1550,0 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2906.

Pokud se podíváme na páteční program makrodat, jednoznačně zde vyčnívají dva údaje rozhodující o závěru týdne a jsou důležité rovněž pro náběh do příštího týdne společně se zahájením nové výsledkové sezóny veřejně obchodovatelných firem za 1.Q. t.r. dne 8.4. t.r. Jedná se o indikátory Nonfarm Payrolls, tedy počet nových pracovních míst v celém nezemědělském sektoru za březen s očekáváním 192 tis., privátní místa mají přidat 210 tis. a celková nezaměstnanost by měla dosáhnout na cifru 7,7%. Dále to budou hodinové výdělky, průměrný pracovní týden, US obchodní bilance za únor s předpokladem -44,7 mld. USD a stav spotřebitelských úvěrů za únor s cifrou 14,0 mld. USD.

Obchodní proces na trzích v Asii přinesl poněkud smíšený dojem, když jednoznačně kraloval japonský trh tažen poslední aktivitou BoJ. Tudíž Nikkei 225 posílil o +1,58%, naopak HangSeng oslabil o -2,40% a Shanghai Composite se neobchoduje.

Indikace US futures vykazují tendence k mírnému oslabení a DJIA je +19 bodů, Nasdaq 100 -5,0 bodů a SP 500 -2,50 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688