Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.04.2013 11:33:31

Klientům H-Systemu hrozí prodej domů v dražbě za pětinu jejich reálné hodnoty. Za své domy budou muset platit už potřetí

Trable klientů H-Systemu pořád nekončí. Pětapadesát bytů v Horoměřicích, které zbyly v konkurzní podstatě vytunelované firmy, bude 11. dubna poskytnuto v dobrovolné dražbě za nejnižší částku 62 milionů korun. To nahrává spekulantům. Naopak ohroženým rodinám, které v lokalitě bydlí přes 12 let, taková suma nepokryje ani pětinu dosavadních výdajů. Původně slibované levné bydlení se tak proměnilo na pořádně předražený zlý sen – poprvé lidé o peníze za dům přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali podobně vysoké částky do dostavby rozpracovaného projektu a potřetí budou muset platit v plánované dražbě, jinak o majetek přijdou.

Po bankrotu společnosti H-System a vyhlášení konkurzního řízení na její majetek v roce 1998 vzniklo Stavební bytové družstvo Svatopluk spojující podvedené klienty. „Tehdy byly na pozemcích v Horoměřicích místo vysněných domů jen základové desky. Se správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu a investovali dalších téměř 100 milionů korun, domy zkolaudovali a zabydleli. Podle aktuální dražební vyhlášky to ale vypadá, že přijdeme o investice i domy,“ popsal Martin Junek, tiskový mluvčí SBD Svatopluk, které sdružuje klienty H-Systemu.  

Vyhláška o plánované dražbě zbytku konkurzní podstaty H-Systemu totiž žádné dodatečné investice lidí z Horoměřic neuvádí, celou nynější hodnotu horoměřické výstavby přiřkla společnosti H-System. Před 14 lety byla cena lokality i s pozemky odhadnuta na zhruba 25 milionů korun, po naší dostavbě činí nejnovější odhad 122 milionů korun, vyvolávací cena dražby je 62 milionů. Buď tedy stávající obyvatelé musí znovu zaplatit nehorázné peníze za odkup svých domů, nebo zvítězí spekulanti za cenu, která pokryje sotva polovinu tržní hodnoty domů. Nakonec to poškodí všechny věřitele H-Systemu, protože dojde k celkovému ponížení financí v konkurzní podstatě,“ dodal Martin Junek.

V blízkých Velkých Přílepech, kde družstvo Svatopluk také po H-Systemu dostavovalo, měli lidé větší štěstí. Do konce minulého roku všichni obyvatelé své nemovitosti odkoupili, sice v ceně nových a vyšších odhadů, zato zohledňujících jejich investice. Přesně, jak bylo původně dohodnuto s prvním správcem konkurzní podstaty v roce 1999 před zahájením dostavby družstvem. Všichni, až na pana Sýkoru, jehož příběh straší horoměřické klienty H-Systemu nejvíce.

Pan Sýkora, podobně jako tisícovka jiných, zaplatil na začátku projektu H-Systemu tři miliony korun. „O ně přišel. Vstoupil do družstva, a když správce konkurzní podstaty povolil dostavovat, investoval spolu s ostatními členy další peníze do dostavby,“ nastínil Martin Junek osud stovek klientů H-Systemu. Po nastěhování zahrnul nově jmenovaný správce dům Jaroslava Sýkory do konkurzní podstaty. Pan Sýkora byl připraven dům odkoupit, ovšem ne za novou odhadní cenu navýšenou o 150 procent a bez zahrnutí jeho investic. Nakonec byl dům pana Sýkory prodán bez jeho vědomí za pětinovou hodnotu společnosti CIB Property. „Právě takové situace se lidé v Horoměřicích před dražbou děsí: buď neúměrně vysoké další platby, nebo spekulantů, které v neznalosti problému může přilákat zdánlivě nízká vyvolávací cena. Stačilo přitom pokračovat v systému odkupů, jak je v předešlých deseti letech zavedl a praktikoval současný správce v lokalitě Velké Přílepy,“ řekl Martin Junek.

V tuto chvíli podává Stavební bytové družstvo Svatopluk za pana Sýkoru žalobu na správce konkurzní podstaty a je připraveno podniknout veškeré právnické kroky také v případě negativního vývoje v Horoměřicích. „Tamní lidé už jsou roky nefungujícím právním rámcem zdecimovaní a odhodlaní ke všemu. Pokud budou nuceni dům opustit kvůli přemrštěné ceně, na kterou nedosáhnou z důvodů předešlých nezahrnutých investic, jsou rozhodnutí se odstěhovat se vším, co zde vystavěli, tedy koupelnami, kuchyněmi, okny, rozvody, odpadním potrubím a dalším nákladným vybavením. Nálada v okradených rodinách je již tak emocionálně vypjatá, že bych se nedivil ani zoufalým činům,“ podotkl Martin Junek.

 

Eliška Crkovská

mediální konzultant SBD Svatopluk 


O SBD Svatopluk

Stavební bytové družstvo SVATOPLUK vzniklo v roce 1998 v reakci na vyhlášení konkurzu na společnost H-System. Do družstva v té době vstoupilo 750 podvedených klientů vytunelované firmy. SBD Svatopluk se dohodlo s prvním správcem konkurzní podstaty H-Systemu na záchranném plánu dostavby v lokalitách zkrachovalého projektu. Družstvo pod státním dozorem investovalo do dostaveb 220 milionů korun, dohromady postavilo 130 domů a bytů. Aktuálně podniká SBD Svatopluk veškeré právní kroky k ochraně práv bývalých klientů H-Systemu v lokalitách Horoměřice a Velké Přílepy.

04.04. 15:25  Dvě kulky (smeták)
04.04. 12:46  DAl bych jim milost aby neplatili po 3 (Ježíšek)
04.04. 12:25  Svoboda a demokracie v ČR (Ježíšek)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688