BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.04.2013 07:20:00

Přehled nejdůležitějších ekonomických událostí posledního březnového týdne

Kypr stojící před bankrotem se v hodině dvanácté dokázal domluvit s Evropskou unií na podmínkách své záchrany. Ostrovní stát nejdřív hrdě odmítl podmínky Evropy ve formě uvalení daňové zátěže na depozity v tamních bankách, aby nakonec přistoupil na toto bezprecedentní řešení. Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond (tzv. trojka) si posléze podmínily zdanění úspor vyšších než 100 000 eur v bance Laiki. Na oplátku má Nikósie slíbenou finanční pomoc ve výši 10 miliard eur.  

Pondělní večer byl ve znamení projevů guvernérů světových centrálních bank. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve svém proslovu v Londýně znovu obhajoval měnovou politiku kvantitativního uvolňování. Tentokrát dokonce přidal i argument o pozitivním vlivu na ekonomiky zahraničních zemí. Program nákupu dluhopisů, který Fed nyní provádí, byl při tom již několikrát ze zahraničí kritizován, kvůli negativnímu vlivu slabého dolaru (USD) na měnové trhy.

Guvernér australské centrální banky (RBA) Glenn Stevens ve svém projevu překvapivě příliš neřešil domácí situaci, ale věnoval se spíše nadcházejícímu předsednictví skupiny G20. Stevens chce apelovat na implementaci již odsouhlasených finančních pravidel, namísto schvalování nových. Austrálie bude předsedat skupině G20 v příštím roce.

Klidné úterý přineslo novinky pouze z americké ekonomiky. Tamní poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby v únoru výrazně posílila a výrobní aktivita zůstala v expanzivní náladě. Objem objednávek statků dlouhodobé spotřeby vzrostl meziměsíčně o 5,7 procenta, hlavně díky zájmu o transportní vybavení. Objednávky dopravních prostředků stouply o 21,7 procenta a poptávka po civilních letadlech o neuvěřitelných 95,3 procenta. Společnost Boeing dostala od domácích aerolinií objednávku na 179 nových letadel.

Ceny rodinných domů v USA vzrostly podle indexu S&P/Case Shiller meziměsíčně o 1 procento. Ceny domů se drží v rostoucím trendu již od loňského února. V meziročním srovnání podražilo nové bydlení o 8,1 procenta, což byl největší meziroční nárůst od června 2006.

Středa byla černým dnem pro britskou ekonomiku, která zažila v posledním čtvrtletí roku 2012 kontrakci ve výši 0,3 procenta, což staví Velkou Británie před třetí recesi za posledních 5 let. Britský úřad pro rozpočtovou zodpovědnost vydal minulý týden ekonomickou předpověď, ve které predikuje 0,6 procentní růst HDP v letošním roce. Prozatímní odhady pro první čtvrtletí tohoto roku hovoří nejasně. Domácí výroba v lednu výrazně ztratila, avšak sektor služeb silně v únoru posílil. Ekonomové stále varují před vlivy špatného počasí, které mohou anglickou ekonomiku poškodit.

Čtvrteční den ovlivnila hlavně pozitivní zpráva z Kypru o znovuotevření tamních bank. Lidé se již ocitali bez hotovosti, protože banky plnily dvoutýdenní neplánovanou dovolenou, kterou jim způsobila nezáviděníhodná finanční situace. Kyperská centrální banka bude kontrolovat všechny obchodní transakce vyšší než 5 000 eur a důsledně prověří výběry vyšší než 200 000 eur. Samotní Kypřané si mohou vyzvednout pouze 300 eur denně, větší obnos získají jen ti, kteří se chystají vycestovat, těm povolí centrální banka vyzvednout 1 000 eur.

Itálie se ve čtvrtek vrátila do centra dění, poté co se šance lídra italské levice Piera Luigi Bersaniho na sestavení nové vlády rozplynuly a přiznal, že nedokáže sestavit vládu. Sám Bersani odmítl koalici s Berlusconim a hnutí Pět hvězd vedené komikem Beppem Grillem nehodlalá vládu vedenou Bersanim podpořit. Další postup bude tedy muset určit prezident Napolitano. Ten si ale musí v rozhodování pospíšit, protože mu končí mandát již 15. května 2013.  
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688