Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  27.03.2013 15:43:00

Koruna před zasedáním bankovní rady ztrácí

Česká měna dnes byla nejhůře se vyvíjející měnou regionu. Vstup do dnešního obchodního dne přitom vůbec nevypadal špatně. Po zahájení na 25,76 se kurz vydal k hladině 25,70 a krátce se dostal dokonce pod ni. Ještě během dopoledne se však trend začal otáčet a v odpoledních hodinách se již nacházel nad 25,80. V průběhu dne tak koruna ztratila více než půl procenta. To polský zlotý i maďarský forint dnes v podstatě stagnovaly.
 
Za oslabením koruny nestála ani tak obava ze zítřejšího výsledku jednání bankovní rady ČNB, ale především posilování dolaru na trhu s eurem. Nejistota související s řešením dluhové situace na Kypru vyvolává obavy ohledně vývoje v dalších problematických zemích eurozóny. Posílení dolaru vůči euru na nejsilnější úroveň od loňského listopadu se promítlo i do zhodnocení dolaru vůči české měně. Kurz CZK/USD se dnes vyšplhal nad 20,20. Takto slabá byla domácí měna vůči dolaru naposledy v loňském srpnu. A právě realizace stop-loss příkazů na měnovém páru CZK/USD se promítla do dnešního oslabování koruny i vůči euru.
 
Zítra se k projednání měnové politiky sejde bankovní rady ČNB. Intervence (ani verbální) od centrální banky podle našeho názoru příliš nehrozí. Domníváme se, že centrální bankéři vyhodnotí celková rizika vzhledem k minulé prognóze jen jako mírně protiinflační. Spotřebitelská inflace byla v únoru 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB a meziroční růst HDP za závěrečné čtvrtletí loňského roku byl také 0,3 procentního bodu pod prognózou ČNB. Tyto horší fundamenty však reflektoval vývoj kurzu koruny. Domácí měna je lehce slabší, než s čím ČNB ve své prognóze počítala. Nepředpokládáme tedy, že by centrální bankéři použili proti domácí měně přímé intervence na trhu, dokonce není urgentní ani použití verbálních intervencí. Aktuální hodnoty kurzu koruny zhruba odpovídají současné ekonomické situaci, netřeba tedy zvyšovat volatilitu. Zároveň je třeba si uvědomit, že ani příliš slabá koruna není žádoucí, protože by vedla ke zdražení dovozů, což by znamenalo další nápor na již tak slabou spotřebitelskou poptávku. Podle našeho názoru ČNB použije přímé devizové intervence (nebo některá jiná opatření, jak ovlivnit trh nepřímo) pouze, pokud se objeví deflační rizika. Není důležité, zda bude spouštěčem příliš silná česká koruna, pokles inflačních očekávání, hlubší krize v eurozóně nebo jiný faktor. Podstatné je, že v současné době deflace nehrozí, inflační očekávání jsou pevně ukotvena.
 
Česká swapová výnosová křivka dnes pokračovala ve svém poklesu ; ve svém středním a delším segmentu klesla o zhruba 4 bb. Výnosy státních dluhopisů též klesaly, ne však tak výrazně. Asset swap spready se tedy ve výsledku mírně roztáhly. České výnosy tak sledovaly pokles svých evropských protějšků.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688