Partners (Partners)
Finanční rady  |  27.03.2013 11:11:26

Pavel Kohout: Klamné přísliby garancí

Pavel Kohout, ekonom a ředitel pro strategii PartnersViděl jsem nedávno výsledky jakéhosi průzkumu postoje občanů k penzijní reformě. Téměř osmdesát procent respondentů uvedlo jako problém, že výnosy nově zakládaných penzijních fondů nejsou garantované. Touha Čechů po garancích byla patrná i z návalu, který prožívaly penzijní fondy starého typu před definitivní závěrkou pro příjem nových klientů. Také tzv. garantované produkty z produktového portfolia různých bank „jedou“.

Garance jsou zkrátka populární, chytlavé slovo. Garancím rozumí každý a každého táhnou.

Oprava: garancím zdánlivě rozumí každý. Ve skutečnosti je touha po nich jen dokladem povrchnosti a finanční nevzdělanosti české klientely. Proč?

Protože skoro nikdo nejde k podstatě věci. Málokterý klient se zeptá, kdo garanci vlastně poskytuje. Lidé se naučili, že existuje povinné pojištění bankovních vkladů. Dobrá. Ale mnoho z nich nepochopilo, jak garance vlastně funguje – že existuje rezerva spravovaná Fondem pojištění vkladů a tato rezerva je investována do státních dluhopisů. Když je řeč o investicích do dluhopisových fondů, začnou se ošívat: kdo je garantuje? Že státní dluhopis je garantován přímo státem, je velká novinka.

Každá garance něco stojí. I toto je informace, která je těžko vstřebatelná. Garanci zdarma nedá nikdo. Ani banky, ani stát. Držet peníze na bankovním účtu je bezpečné, ale platí se za to uboze nízkými úroky. Ani stát neplatí vysoké úroky ze svých dluhopisů. Státní dluhopis splatný v roce 2018 nyní nabízí roční výnos 1,22 procenta. Nízký výnos je cena za garanci.

Pokud jde o tzv. staré penzijní fondy (podle zákonaroku 1994) a o jejich popularitu, zde lze pouze konstatovat: takto chybně konstruovaný finanční produkt neměl nikdy vzniknout. Tehdejší zákonodárci propadli populárnímu omylu: že penzijní úspory by měly být v první řadě bezpečné. Ano, ale jen ve smyslu absence kriminálního jednání, včetně tzv. tunelování. Nikoli však nutně z hlediska investiční strategie. V tomto ohledu povinná „garance nuly“ (tedy podmínka, že výnos penzijního fondu musí být v každém kalendářním roce nezáporný) omezuje investiční strategii takovým způsobem, že pro mnoho klientů tyto fondy nejsou vhodné ani se státním příspěvkem. Ten je mimochodem další věcí, která neměla nikdy vzniknout.

Garance jsou tedy ošidné slovo, které může investory zavést špatným směrem. Směrem k extrémně konzervativním investicím, které budou ztrácet na hodnotě ve srovnání s inflací. V normální, vyspělé ekonomice roste objem peněz tempem kolem sedmi procent ročně. Garantované investice nepřekonají inflaci téměř nikdy.

Život je zkrátka plný rizik. Garance nic neřeší.

autor: Pavel Kohout, ekonom a ředitel pro strategii Partners

Logo PartnersPartners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2012 překročil provizní obrat společnosti 1,45 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: "Finanční poradenství jinak". Vice na www.partners.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

13.10.2010Pavel Kohout: Proč jsem vůbec v NERVu? Finmag (Finmag)
07.10.2010Pavel Kohout: Proč se Čína bojí? Finmag (Finmag)
30.09.2010Pavel Kohout: Osm tisíc skandálů Finmag (Finmag)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688