TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.03.2013 15:38:59

Soud: Bárta se Škárkou jsou nevinní

Rozhodnutí je pravomocné, žalobce Vladimír Hackl však plánuje iniciovat dovolání v neprospěch obou politiků.
Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

 

"Pokud jde o jednání obžalovaného Víta Bárty, dospěli jsme k závěru, že není trestným činem. Chybí tam totiž ten základní předpoklad, že předání peněz - bezúročné půjčky - bylo provedeno tak, aby byl ovlivněn obecný zájem," uvedla předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová. Dodala, že ohledně jednání Škárky vznikl "příkrý nesoulad" mezi tím, co prvoinstanční Obvodní soud pro Prahu 5 zjistil, a jak to následně právně posoudil.

 

"Pro mě je nepřijatelné, že korupčník Bárta vyvázl bez trestu," řekl novinářům při odchodu ze soudní síně Škárka. Zopakoval, že zvažuje stížnost na obvodního soudce Jana Šotta za "způsob, jak manipulativně vedl původní jednání". Bárta zatím usnesení soudu komentovat nechtěl, vyjádří se na odpolední tiskové konferenci.

 

Senát Löffelmannové v kauze rozhodoval již loni na podzim, kdy zrušil původní rozsudek obvodního soudu, který Bártu potrestal za podplácení osmnáctiměsíční podmínkou a Škárku za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance. Odvolací soud už tehdy dospěl k závěru, že Bárta ani Škárka se trestného činu nedopustili, a nařídil obvodnímu soudu, aby případ znovu projednal. Obvodní soud byl následně vázán názorem soudu odvolacího, a tak v lednu rozhodl o nevině obou politiků.

 

Pravomocný osvobozující rozsudek nyní může napadnout pouze nejvyšší státní zástupce, a to dovoláním u Nejvyššího soudu. "Možnost podání dovolání budeme velmi intenzivně zvažovat, nějaký prostor tam vidíme," řekl dnes novinářům městský státní zástupce Hackl. Prozradil, že žalobci mají v podstatě dvě možnosti - buď odmítnout soudní verzi o půjčkách a i nadále trvat na tom, že Bárta poskytoval úplatky, nebo přistoupit na verzi o půjčkách a trvat na tom, že i poskytnutí půjček může být za jistých okolností posouzeno jako korupční jednání.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688