TNBiz (TN.cz)
Investice  |  20.03.2013 05:55:07

Stěžujete si na nekvalitní pečivo? Upečte si doma vlastní! RECEPTY

Plesnivý salám, maso plné vody, pančované víno, zkažené ovoce, nekvalitní pečivo. O takových potravinách slýcháme poslední dobou skoro každý den. A nějaké zlepšení? Zatím se zdá, že je v nedohlednu.

 

 

Redakce TN.cz přichází s radou, jak se alespoň nekvalitnímu pečivu vyhnout. Je to v podstatě úplně jednoduché: Upečte si vlastní rohlíky, housky nebo chleba. Není to vůbec složité a pokud vše uděláte správně, výsledkem budete jistě velmi příjemně překvapeni.
 

Domácí chléb

 

5 hrnků hladké mouky
3 lžíce mléka
1 kostka droždí
2 hrnky vody
pepř
sůl
kmín
ocet

Příprava

Do misky smícháme mouku, kmín, cukr, vodu, droždí a mléko a vše dobře promícháme. Poté necháme hodinu vykynout.
 

Po vykynutí dáme těsto do moukou vysypané formy a necháme ještě zhruba půl hodiny "odpočinout". Poté potřeme octovou vodou, dáme do trouby a pečeme zhruba 5 minut na teplotu 200°C a pak 45 minut na 170°C.

 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1473816.jpg

 

Domácí housky

 

4 hrnky hladké mouky
2 hrnky mléka
3 tři lžíce másla
1 kostka droždí

vejce
sůl
cukr

 

 

Příprava

Jako první si připravíme kvásek. A to tím, že smícháme mléko, cukr a droždí. Kvásek poté vylijeme do misky s osolenou moukou a máslem. Vše dobře propracujeme.

Z těsta pak hned zapleteme housky, položíme je na plech a necháme je 45 minut kynout. Než je dáme do trouby, tak je potřeme žloutkem a pak pečeme 20 minut na 220°C.
 

Jak si doma upéct chleba bylo námětem i jedné z reportáží pondělního Víkendu:
 

Klasický chléb už prakticky neseženet
 

K výrobě chleba stačí jenom tři věci. Mouka, voda a sůl. Jen z těchto tří věcí lze upéct chléb, o němž se píše v Bibli. Chléb, kterým se uctívali komunističtí pohlaváři i američtí prezidenti. Chléb, který bez problémů vydrží i pět dní. Chléb z živého kvásku. Když ale dnes chcete tenhle poklad sehnat, pěkně se spálíte.
 

Upéct chleba ze tří surovin by přece mělo být snadné. Ale není. Kvásek jen z vody a žitné mouky roste pomalu, a tak když ho pekař nahradí sušeným nebo droždím, ušetří si čas i starosti. "Ono je to hlavně pracné, protože ten kvas udržujete v podstatě po celý rok," říká pekař Jan Mervart.
 

 

Každý Čech sní v průměr 50 kilogramů chleba za rok. Oproti číslům před dvaceti lety je to směšně nízká váha. Zmenšily se rodiny a výrazně se zvětšila nabídka. Přesto za snižující se konzumaci může nepochybně i kvalita. Proč si kupovat něco, do čeho se s chutí zakousneme jen první den.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688