BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.03.2013 15:25:00

Odpolední analýza EUR/USD (14.12.2013) (4.10.2019)

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl již třetí týden v řadě a trh práce pokračuje v posilování. Žádostí v USA minulý ubylo o 10 000 na sezóně upravených 332 000. Ekonomové chybně očekávali růst zpátky k 350 000. 4týdenní pohyblivý průměr měřící počet žádostí klesl o 2 750 na celkových 346 750, což je nejlepší výsledek za posledních 5 let. Každá pozitivní zpráva z trhu práce ujišťuje, že nejde jenom o  krátkodobé zotavení. ale Trh práce tak pomalu nabírá na obrátkách, zvláště po NFP reportu z minulého pátku, který informoval o vytvoření 236 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Míra nezaměstnanosti se tak v únoru podařilo srazit na 7,7 procenta. Jiný ukazatel ukázal, že výrobní ceny ve Spojených státech v únoru stouply nejvíce za pět měsíců kvůli prudkému růstu cen benzinu.

V Bruselu byl dnes zahájen dvoudenní summit evropských lídrů. Hlavním tématem bude rozpočtová politika a jednání o Francii, Španělsku a Portugalsku, tedy zemích, které s největší pravděpodobností budou potřebovat prodloužit termín ke splnění deficitních cílů. Ke slovu by se také měla dostat témata o zaměstnanosti. V Evropě je podle posledních výsledků 27 milionu lidí bez práce, tedy 11 procent obyvatel v produktivním věku. Extrémní problémy s trhem práceŘecko, Španělsko a Itálie, kde každý druhý mladý člověk nemůže sehnat zaměstnání.

Ekonomové varují před tímto problémem velmi důrazně. Nedojde-li k rychlému řešení problému, bude Evropa pociťovat následky ještě několik dalších let. Někteří analytici dokonce řešení vysoké nezaměstnanosti podmiňují přežití společné měny. Prohlubující se sociální nerovnost v zemích eurozóny, tak může přinést velké nepokoje. Evropští politici se prioritně chtějí věnovat řešení problému s mladými lidmi. EU plánuje investovat v příštích 7 letech 6 miliard eur na podporu zaměstnanosti. I přes to, že jde velmi o vstřícný krok, tak se zdá jako nepřesvědčivý, protože v přepočtu na nezaměstnané mladé lidi, jde o investici 100 eur na osobu.

Člen rady guvernérů Nowotny dnes řekl, že ECB nyní nepotřebuje snižovat úrokové sazby. HDP společné měnové unie by se mohlo dát do pohybu v druhé polovině letošního roku. ECB tedy nyní sleduje vývoj HDP, i když přiznává, že růstový potenciál mezi jednotlivými členy je výrazně odlišný vzhledem ke strukturálním problémům některých členských zemí jak ve finanční oblasti, tak i v reálné ekonomice.

Měnový pár EUR/USD zůstává neochvějně v klesajícím trendovém kanálu a medvědi drží kontrolu nad trhem. Trh čeká velmi brzo zkouška ohněm, když bude muset otestovat Fibonacciho hladinu 50 z denního grafu. Tam by se mohl objevit větší odpor býku před dalším výprodejem. Nicméně eurodolar zůstává v klesajícím trendu a tak i proražení tohoto supportu zůstává pravděpodobné.
 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688