Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  14.03.2013 12:03:00

Krátkodobé půjčky využívá stále více lidí

Na českém trhu se stále více prosazují firmy poskytující krátkodobé půjčky. Společnosti zabývající se tímto typem podnikání se nejdříve objevily ve Skandinávii, odkud se začaly rozšiřovat do dalších zemí. V posledních měsících se zabydlují i v České republice.

Rychlost, jednoduchost a průhledné podmínky
Proč vůbec vznikl prostor pro takový typ úvěru? Jedním z hlavních důvodů je zhoršující se ekonomická situace domácností po celém světě. Měsíční rozpočty rodin jsou stále napjatější, a tak nejsou připravené na mimořádné výdaje, jako je rozbitá pračka či auto.

Díky tomu začaly různé společnosti poskytovat produkty známé jako půjčka před výplatou. Hlavní myšlenka byla taková, že lidé využijí tento úvěr, uhradí, co potřebují a další měsíc už s výdajem budou počítat a budou na něj připraveni.

Rozdíl mezi spotřebitelským úvěrem a mikropůjčkou je především v době splatnosti a ve výši poskytnuté částky. Doba splatnosti spotřebitelského úvěru se pohybuje v rozmezí jednotek let a částky jdou do statisíců. U krátkodobých mikropůjček je to nejčastěji 15 nebo 30 dní a finanční obnosy do 10 000 Kč.

Tyto produkty jsou postavené tak, aby klient obdržel peníze co nejdříve. Na rozdíl od banky, kde je nutné prokazovat výši příjmu a shánět ručitele, nemusí žadatel o mikropůjčku dokládat ani jedno. Vždy jde o půjčky bez potvrzení o příjmu. Vyřízení žádosti a následný převod peněz takprobíhá okamžitě bez zbytečných úředních úkonů.

Buďte odpovědní
Ačkoliv může být na podnikání s krátkodobými půjčkami nahlíženo negativně, snaží se společnosti působící v tomto oboru být ke svým klientům co nejvíce transparentní. Klient ještě před podáním žádosti zjistí, kolik a kdy zaplatí. Navíc se firmy snaží na svých internetových stránkách upozornit klienty na zásady odpovědného půjčování a poskytnout jim aspoň ty nejzákladnější rady.

Mezi subjekty, které podnikají v tomto oboru, patří například MoneyNow. Společnost patří do mezinárodní skupiny DollarFinancial Group, Inc. vedené na americkém burzovním trhu NASDAQ a má na 5000 zaměstnanců v několika evropských zemích.

Krátkodobé půjčky před výplatou slouží jako doplnění příjmu v případě náhlých výdajů. Jejich poskytovatelé se netají tím, že jde pouze o úvěr, který vám pomůže překlenout období do další výplaty a nedostat se tak do dalších problémů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688