TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.03.2013 13:15:53

Zeman odsuzuje mafiánské praktiky, ale na jeho účtu přistál další anonymní půlmilion

V úterý a ve středu se neznámý dobrodinec Miloše Zemana vydal do banky, poprvé si nesl v kufříku 360 tisíc v hotovosti, podruhé 140 tisíc. Víme o něm jediné: že se skrývá pod specifickým symbolem 1379. Volební tým prezidenta Miloše Zemana tak ignoruje zákon, podle kterého na volebním účtu za žádných okolností nesmějí přistávat peníze, u nichž není naprosto zřejmé, kdo je věnoval. Takové peníze musí prezidentův – dříve kandidátův – tým obratem poslat zpátky.

Všichni kandidáti se zákona drželi: Přemysl Sobotka (ODS) neprůhledné částky ihned vracel, stejně tak Jiří Dienstbier (ČSSD) nebo Vladimír Franz. Ale volební tým Miloše Zemana si anonymní dary ponechával. Tajemná osoba pod číslem 1379 (což je označení pro vklad v hotovosti na pokladně) už Zemanovi přihrála 120 tisíc 8. ledna, a to v sérii dvacetitisícových vkladů. Od den později dohnala štědrost dárce do banky ještě jednou s deseti tisíci. Celkem si tak Miloš Zeman na svém "transparentním“ účtu ponechal 630 tisíc korun, které měl obratem poslat zpátky.

Praktiky ve správě Zemanova konta získávají o to nelibější pachuť, že se nový český prezident v pátek ve svém inauguračním projevu nechal slyšet, jak chce bojovat s kmotrovskými mafiemi a jejich praktikami a jak důsledně trvá na zavedení majetkových přiznání, aby bylo jasné, že si každý pořizuje jen tolik, na kolik mu oficiální příjmy stačí. Pod svícnem ale, zdá se, může panovat tma, protože na vlastním účtu Zemanovi neprůhledné peníze nevadí.

Volební svita kolem Miloše Zemana, sestavená z členů a lídrů Strany práv občanů – Zemanovců, vůbec nakládá se zákonnými ustanoveními o vedení transparentního účtu velmi volně. Norma například výslovně neříká, že peněžité dary nemohou přijít až po prezidentské volbě. A předseda Zemanovců Vratislav Mynář se ani nepokoušel tajit s tím, že si nasmlouvali milionové příspěvky úmyslně až na období po prezidentské volbě. Jména dárců odmítl sdělit s tím, že se je veřejnost včas dozví. To ovšem neplatí: i kdyby se teď nakrásně ukázalo, že Zemana sponzoruje ruská kontrarozvědka, nikoho už to od jeho volby neodradí, mezitím se oficiálně stal hlavou státu.

Vratislav Mynář se stane Zemanovým kancléřem, bude dohlížet na celý chod Hradu, navíc oznámil, že by rád řídil i politický odbor prezidentské kanceláře a stal se tak sloučeninou Jiřího Weigla a Ladislava Jakla z Klausovy éry. A opět se nezdráhá přiznat, že o odchodu ze SPOZ neuvažuje, naopak chce svého hradního angažmá maximálně využít pro potřeby strany. Mynář chce Zemanovce vidět ve sněmovně, až parlamentní volby v roce 2014 ukážou výsledky. A pokud bude SPOZ v koalici, otevírá se jim i cesta do Strakovy akademie.

Do konce března musejí všichni prezidentští kandidáti odevzdat kompletní účetnictví mandátovému a imunitnímu výboru Senátu. Ten má zkontrolovat, zda se s penězi nakládalo podle zákona. Senátoři už hlásili, že nemají kapacity, aby úkol zvládli sami, a požádali ministerstvo financí o zaplacení externího auditora. Ovšem i když výbor zkonstatuje, že přijetím anonymních peněz Zemanův tým porušoval zákonná nařízení, nic se nestane. V normě totiž zákonodárce nepamatoval na žádný trest.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688