Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  13.03.2013 10:25:41

Abenomika nebo carry trades z vaší zahrádky?

John J. Hardy, hlavní stratég pro měnové trhy, Saxo Bank.

Výklad pojmů:

Abenomika nové slovo vzniklé spojením příjmení nového japonského premiéra Šinzó Abeho a slova ekonomika. Podstatou abenomiky jsou masívní ekonomické injekce, které mají oživit japonské hospodářství, jež se nachází v recesi.

Carry trades  je forma spekulace na devizovém (měnovém) trhu:

  1. Formou je prodej nakrátko (short selling).
  2. Carry trade.

Podstata carry trade spočívá v investici do měnových kurzů. Kdy je investováno do měn s vysokým úročením dané měny, probíhá nákup měny. Zisk z carry trade znamená zisk z úrokové složky úrokové sazby dané měny. Úročení měn je na základě monetární politiky dané země, zpravidla je v kompetenci centrální banky. (zdroj: Wikipedia)

Abenomika je jenom další záminkou, proč se vrhnout do carry trades v době neustále měnícího se trhu. V tuto chvíli je v centru pozornosti japonský jen, a to více než americký dolar. Všimněte si, jaké skoky bude předvádět japonský jen při dalším výprodeji akcií.

Krátkodobý rozruch kolem zprávy o nezaměstnanosti v USA v tuto chvíli zaměstnává tradery, kteří berou obchodování jako hru od Nintenda. Já se ale raději podívám více zeširoka. Konkrétně zda skončila fáze měnového trhu, kde se přiklánělo k rizikovějším měnám v období klidu a bezpečnějším v období rizika, nebo zda trh zaměřil pozornost na japonský jen a přestal si všímat dolaru. Myslím, že je tomu opravdu tak. Ve skutečnosti je Abenomika jenom dalším očekáváním zlatonosné likvidity, která žene kapitálové trhy výš a podporuje nové masivní carry trades na japonském jenu. Jak dlouho to může pokračovat? To sice nelze odhadnout, nicméně se blížíme k důležitému okamžiku.

Kvantitativní uvolňování QE1 a QE2 bylo veleúspěšné v tom, že vyhnalo kapitálové trhy výš, i když na něj americká ekonomika reagovala dosti lenivě. QE3 a jeho druhá verze byla spuštěna v prosinci a datum jejího konce je neznámé. QE3 a QE3 2.0 také vyhnaly kapitálové trhy vzhůru. Reakce měnového trhu ale byla jiná, jelikož americký dolar přestal na hyperaktivní FED reagovat. Proč? Manažeři FEDu stále více vyjadřují obavy z nezamýšlených důsledků QE, i když hlavní trio Bernanke, Yellen a Dudley zůstává pevně usazeno v holubičích pozicích. Přicházejí také lepší zprávy o americké ekonomice a vlně úspornosti, která naznačuje určitou snahu. Ze strategického hlediska se mohou někteří dlouhodobí investoři obávat procesu výběru nového předsedy FEDu, který začne někdy v létě. A to i v případě, že se o funkci bude znovu ucházet Ben Bernanke.

Prozatím mě Abenomika nijak zvlášť neokouzlila. Bilance Japonské banky se neustále zvětšuje otřepaným a stále větším nakupováním japonských státních dluhopisů. I když mohli tradeři zaměření na japonské dluhopisy předběhnout nákupy Japonské banky, o moc dál se možná nedostaneme. Tento tah je víceméně zakalkulován v ceně, kdy se měnový pár USDJPY obchoduje nad hodnotou 95.

Abe může přesto v dlouhodobém horizontu dostat, co chce. Já si ale myslím, že politický lektvar v tuto chvíli působit nebude. Myslím, že on a centrální banka budou muset jít mnohem dál, pokud chtějí zahýbat inflací a oslabit jen. Možná by měli zkusit OMF  overt monetary financing, což je skutečné vyhazování peněz z helikoptéry, kdy vláda utrácí vyloženě natištěné peníze namísto peněz, které jsou teoreticky jištěné dluhem. Nebo může centrální banka vyzkoušet monetizovat dluh tak, že nakoupí státní dluhopisy, které pak v podstatě roztrhá.

Tady je pár grafů, abych podpořil to, o čem budu dále mluvit:

USDJPY vs. výnosové spready

V uplynulých letech měnový pár USDJPY skvěle zrcadlil výnosové rozdíly. Japonské obligace s nejnižším výnosem následovaly trendy na dluhopisových trzích lépe než trhy akcií a rizikových aktiv. Mnozí lidé se podívali na desetileté spready amerických a japonských dluhopisů a měli pocit, že je pohyb až příliš přehnaný.

usdjpy Abenomika nebo carry trades z vaší zahrádky?

Bližší pohled

Pokud se podíváme přibližně na posledních sto datových bodů a zahrajeme si trochu s osou, vidíme, že ať už byl pohyb přehnaný nebo ne, přesto vidíme, že hlavní směr výnosů zůstává pro měnový pár USDJPY a jen obecně důležitý. Žádný trader zaměřený na japonský jen by neměl z grafu dluhopisů spustit oči.

usd jpy Abenomika nebo carry trades z vaší zahrádky?

A co chuť riskovat?

Tady vidíme stále více důkazů, že Abenomika přilákala tradery na spekulace s jenem. Jen se stal oblíbenou měnou pro carry trades a rizikové spekulace, jelikož QE3 americký dolar neoslabilo. Začíná převládat představa, že se americká ekonomika nakonec uzdraví natolik, že FED posléze začne brzdit rozšiřování své bilance či jej dokonce ukončí ke konci roku, zatímco Japonská banka bude v nafukování své bilance pokračovat. Takže očekávejte další pnutí na jenu, dokud si rizikoví spekulanti sami neřeknou, že už toho bylo až až.

jpy svetove jmeni Abenomika nebo carry trades z vaší zahrádky?

Takže na prvním místě zde leží zajímavá otázka: Co když se riziková averze vrátí? Spekulace na slabý jen, aniž by došlo k extrémním krokům jako je OMF, což je ovšem reálné, znamená spekulovat na důvěru stejně jako honění likvidity při QE1 a QE2. Pokud se v následujících týdnech a měsících dostane EU opět do problémů nebo dojde ke geopolitickému výbuchu či poklesu trhů v USA na základě přesvědčení, že FED pomalu utáhne kohoutky, pak může japonský jen vystřelit nahoru třikrát rychleji než spadl. Takové věci se už staly opakovaně.

Další věc, která mne fascinuje je tato: Samozřejmě, že oslabování jenu může pokračovat, zvlášť pokud budou i nadále celosvětově růst výnosy i chuť riskovat. Historie nám ukazuje, že rostoucí výnosy nakonec přinesou smrtelnou ránu akciím. Ovšem velkou neznámou je ono nakonec. Jak dlouho potrvá to nakonec?

Hlavní vzkaz je tedy následující: Hrát si s japonským jenem znamená hrát si s ohněm, takže zůstaňte velmi opatrní a zvažte, zda a jak zajistit své pozice proti nepříznivým pohybům. 

Příspěvek Abenomika nebo carry trades z vaší zahrádky? pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

28.03.2022Nejvoňavější bylinky do vaší zahrádky i kuchyně Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)
29.03.2016Úroda z vaší zahrádky? Jde to i bez chemie! Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688