Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.03.2013 09:18:59

ČR - revize HDP za r.2012 zvýšila pokles na 1,2%

Revize HDP za 4Q a celý rok 2012 mírně zhoršila celoroční bilanci oproti předběžně oznámeným údajům. HDP pro rok 2012 očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy podle revize poklesl meziročně o 1,2% oproti poklesu o 1,1% v předběžném odhadu.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ poklesl v roce 2012 podle zpřesněného odhadu o 1,2 %. Předběžný odhad za 4. čtvrtletí, publikovaný 14. února (pokles o 1,7 % meziročně a 0,2 % ve srovnání se 3. čtvrtletím) zůstal nezměněn. Vývoj HDP v jednotlivých čtvrtletích roku 2012 je uveden v tabulce.

Hrubý domácí produkt, stálé ceny, meziroční a mezičtvrtletní změny v roce 2012 v %
Tab. Hrubý domácí produkt, stálé ceny, meziroční a mezičtvrtletní změny v roce 2012 v %

HDP v roce 2012 klesal ve všech čtvrtletích, a to jak v meziročním srovnání, tak i mezičtvrtletně, ekonomická recese se v průběhu roku postupně mírně prohlubovala. Hlavní příčinou nepříznivého vývoje byla klesající tuzemská poptávka jak domácností po zboží a službách pro konečnou spotřebu, tak investorů po fixním kapitálu. Zahraniční obchod již nebyl schopen, přes zvyšující se aktivní saldo, vývoj domácí poptávky kompenzovat.
V běžných cenách byl vloni v tuzemské ekonomice vytvořen HDP vyčíslený na 3 844 mld. , což bylo pouze o 0,1 % více než v roce 2011.
Deflátor HDP vyjadřující změnu úhrnné cenové hladiny se zvýšil meziročně o 1,3 %.
Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů, zahrnující zaměstnance a samostatně podnikající osoby, vzrostla ve srovnání s předchozím rokem v průměru o 0,4 % na 5 092 tisíc osob. Samostatně podnikajících osob přibylo 21 tisíc na 956 tisíc, průměrný počet zaměstnanců (4 136 tisíc) se téměř nezměnil. Odpracováno však bylo celkem o 1,2 % méně hodin.

Vývoj poptávky

Na poklesu domácí poptávky se podílely především výdaje domácností, které se v ročním úhrnu meziročně snížily ve stálých cenách o 3,5 %. Domácnosti však vydaly méně než před rokem dokonce i v běžných cenách (o 1,3 %). Nižšímu zájmu spotřebitelů nezabránil ani relativně příznivý vývoj deflátoru, který v meziročním srovnání postupně klesal z 2,7 % v prvním na 1,7 % v posledním čtvrtletí. Značně loni poklesl zájem zejména o předměty dlouhodobé spotřeby (osobní automobily, nábytek), snížily se však i výdaje za potraviny, nealkoholické a alkoholické nápoje, prostředky na údržbu a opravu bytů, pojištění a další zboží a služby.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla v roce 2012 meziročně nižší o 1,6 % především v důsledku negativního vývoje ve 2. pololetí, kdy značně poklesly investice do dopravních prostředků a budov, přestože se ceny těchto komodit snížily pod úroveň předchozího roku.

Jedinou složkou poptávky, která měla po celý loňský rok pozitivní vliv na vývoj HDP, byl zahraniční obchod. Meziroční zvýšení vývozu zboží za celý rok 2012 o 4,2 % (v porovnání s růstem dovozu o 1,2 %) alespoň částečně kompenzovalo pokles domácí poptávky. V posledním čtvrtletí se však i tento prorůstový zdroj v důsledku poklesu zahraniční poptávky již téměř vyčerpal. Směnné relace byly v průběhu celého roku záporné, dovozní ceny vzrostly meziročně v průměru o 0,7 procentního bodu více než ceny vývozu.

Vývoj nabídky

K tvorbě hrubé přidané hodnoty přispěla jednotlivá odvětví diferencovaně. Další výrazný pokles, meziročně o 6,3 %, zaznamenalo loni stavebnictví, které se obtížně vyrovnávalo s nedostatkem zakázek soukromého i veřejného sektoru. Zemědělství pro změnu čelilo složitým klimatickým podmínkám, které negativně ovlivnily tvorbu hrubé přidané hodnoty ve stálých cenách. Objemově nejvýznamnější odvětví zpracovatelský průmysl docílilo v ročním vyjádření obdobné výsledky jako o rok dříve. Značně diferencovaný však byl vývoj v jednotlivých čtvrtletích. Zatímco v prvním zpracovatelský průmysl vytvořil meziročně o 3,4 % vyšší přidanou hodnotu, pak v posledním loňském čtvrtletí zaostal o stejné procento za výsledky 4. čtvrtletí roku 2011. Projevil se zde zejména útlum výroby dopravních prostředků ve 2. pololetí a pokles zahraniční poptávky. Podprůměrné výsledky ve srovnání s předchozím rokem zaznamenala z objemově významnějších také výroba potravin.

Daně z produktů meziročně poklesly ve stálých cenách v úhrnu o 2,1 % zejména vlivem vývoje objemově nejvýznamnější položky, daně z přidané hodnoty. Naopak výrazně pozitivní byl v posledním loňském čtvrtletí vývoj výnosu spotřební daně z tabákových výrobků, kde se projevilo velmi výrazné předzásobení producentů související s letošní změnou daňové sazby.

***

Český statistický úřad upozorňuje, že 30. dubna zveřejní výsledky nyní probíhajících prací na sestavení zpřesněných verzí ročních národních účtů 2010 a 2011, které jsou zpracovávány s využitím příslušných ročních statistických šetření v kombinaci s administrativními zdroji dat. Ve stejném termínu budou publikovány i odpovídající časové řady čtvrtletních účtů.

Zdroj: ČSÚ





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688