eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  04.03.2013 15:37:09

Stručná situace Wall Street: oslabující opening 4.3.13


Nový obchodní týden opět začíná a úvodní pondělní seance bude testem, jak se projeví na trzích nerealizace nějakých kompromisů či dohod o začátku rozpočtových výdajových škrtů ve veřejné správě za 85 mld. USD, které vešly v platnost na konci minulého týdne (sequester). Odhady hovoří o dopadu do HDP v rozsahu 0,2% -0,5%.

Dále se do vlivných faktorů zapojila Čína, kde index Shanghai Composite značně poklesl o -3,7%. Byly oznámeny restrikce na nákupy nových nemovitostních majetků včetně vyšších plateb a sazeb na druhé domy ve městech, které zažívají nárůsty cen těchto majetků. Rovněž byla zavedena nová 20% daň na kapitálové zisky na již existující domy. Jedná se tak o úsilí zchladit ceny domů…

Podle ekonomického kalendáře nejsou dnes na programu žádné položky makrodat, na scéně se nicméně objeví reprezentantka FED J. Yellen s výstupem v National Association of Business Economics na téma kolem měnové politiky.

Podle dat EIA se Čína stala těsně před USA největším importérem ropy na světě, když příchozí dodávky v prosinci 2012 dosáhly 6,12 mil. barelů denně a v USA to bylo 5,98 mil. barelů za den, což je nejnižší údaj od února 1992. Nicméně US dovozy mají tendenci nyní k zotavení za leden 2013.

Bruselu se opět sejdou ministři financí eurozóny, když diskuse se má týkat Itálie, Portugalska, Řecka a Kypru. V Itálii lídr Bersani řekl, že nové volby mohou být potřeba pro překlenutí patového výsledku z minulých voleb. Portugalsko potřebuje více času na splacení svých dluhů vzhledem ke zhoršení stavu ekonomiky a skupina věřitelů troika je v Řecku na revizi úsporných opatření.

Goldman Sachs změnil svoje doporučení pro několik sektorů v Evropě, když upgradoval technologie, zdravotní péči a osobní a zboží pro domácnost na „overweight“, zatímco snížil utility na „neutral“ Dále zopakoval hodnocení „overweight“ na výrobce aut a pojišťovací sektor, ale je „neutral“ na banky. GS vidí zejména krátkodobá rizika na trzích.

Operace typu short sales na akcie indexu SP 500 klesly na 5,6% z celkového počtu v oběhu podle firmy Bespoke. Jedná se o nejnižší poměr nejméně od doby roku 2007 a lze jej srovnat s rekordem 12% v návaznosti z doby finanční krize.

Forbes vydal pravidelný roční seznam miliardářů, když v čele trůní mexický miliardář Carlos Slim s 73 mld. USD, za ním je zakladatel Microsoftu Gates s 67 mld. USD a na třetí místo se vyhoupl spoluzakladatel skupiny Inditex A. Ortega s majetkem 57 mld. USD. Na čtvrté místo poprvé od roku 2000 klesl W. Buffett s objemem 53,5 mld. USD. Pátý je šéf Oracle Ellison s 43 mld. USD. Novými jmény jsou majitel Diesel jeans R. Rosso s 3 mld. USD, šéf retailové firmy Nordstrom s 1,2 mld. USD a designér Burch s 1 mld. USD.

Hlavní US akciové indexy tak zahajují nový trading následovně: DJIA -0,24%, Nasdaq Composite -0,29% a SP 500 -0,23%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 90,45 USD za barel a zlato je na ceně 1576,50 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2999.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688