BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.03.2013 15:55:00

USD/CAD poblíž historických maxim

Kanadská ekonomika vzrostla o 0,2 procenta v posledním čtvrtletí 2012 a navázala tak na mírný růst z 3. kvartálu. Celkově tak druhé pololetí bylo nejslabším od recese z roku 2009. Meziměsíčně si v prosinci HDP dokonce pohoršilo o 0,2 procenta. Dnešní zpomalení ekonomické růstu, tak nutí centrální banku Kanady (BOC) zachovat stimulační opatření a pravděpodobně donutí konzervativní kanadskou vládu k úpravám rozpočtu. Ve srovnání s posledním kvartálem 2011 dosáhla kanadská ekonomika 0,6 procentní růst.

BOC signalizuje již několik měsíců, že by chtěla zvednout úrokové sazby z 1 procenta. Dnešní výsledek HDP jí však mnoho prostoru nedává. Ani světové trhy neočekávají, že by mělo v nejbližší době dojít ke změně sazeb. Kanadská ekonomika má slabiny ve výrobě a maloobchodu. Rapidně se také snížily zásoby, ty v posledním kvartále dosáhly pouze 5,7 miliard kanadských dolarů oproti 13,5 miliardám ze třetího čtvrtletí. Naopak se dařilo spotřebitelským výdajům, které mezikvartálně stouply o 0,7 procenta.

Tempo růstu americké výroby zařadilo v únoru nejvyšší rychlost za poslední rok a půl. Napomohly tomu hlavně přibývající objednávky. Dnes zveřejnil americký Institut pro řízení zásob (ISM) výrobní index nákupních manažerů (PMI), ten poskočil na 54,2 bodu a suverénně se drží nad hranicí 50, která odděluje expanzi od kontrakce. Data překonala i očekávání ekonomů, kteří mylně předpovídali pokles k 52,5 bodu. Dnešní výsledek je nejlepší od června 2011 a dává dobrý výhled do budoucna. Index nových objednávek poskočil na 57,8 bodu z předchozích 53,3 bodu a dosáhl nejlepšího výsledku od dubna 2011. Index produkce vzrostl na 57,6 bodu a polepšil proti minulým 53,6 bodu.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v únoru vzrostla, když Američané nabyli většího optimismu, že se zlepší situace na trhu práce, ačkoli důvěra ve fiskální politiku se držela poblíž historického minima, ukázal v pátek průzkum.
Index spotřebitelského sentimentu, který sestavuje Michiganská univerzita, v únoru vzrostl na 77,6 bodu z lednových 73,8 bodu.

Měnový pár USD/CAD dokázal během tohoto týdne prorazit klesající trendovou čáru z měsíčního grafu a rychle se přiblížil k rezistenci Fibonacciho hladiny 23,6. Oscilátory sice ukazují překoupené oblasti, ale v takto silném trendu je jejich indikace nepřesná. Dnešní den zatím značí chystající se možnou korekci trendu. V případě této korekce bude rozhodující další testování klesající trendové čary, kde by se mělo rozhodnout, kam bude trh nadále pokračovat.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.09.2021Americké akcie poblíž historických maxim (24.9.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.07.2021Americké akcie stále poblíž historických maxim ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.10.2019Americké akcie poblíž historických maxim (18.10.2019) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688