Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  27.02.2013 15:16:50

Vláda posílí práva účastníků insolvenčního řízení, oddlužení manželů

Vláda projedná změny insolvenčního zákona a zákona o insolvenčních správcích, které umožní společné oddlužení manželů a oddlužení osob samostatně výdělečně činných.

Novela reaguje na praktické zkušenosti s novým insolvenčním řízením, které přinesla veřejná diskuse. Mimo jiné tak významně upravuje insolvenci, respektive oddlužení fyzických osob a podnikatelů, kde motivem je upřednostnit sociální účel před ekonomickým, umožnit dlužníku nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení se do umořování svého dluhu vůči věřitelům.

Společné oddlužení manželů

Podstatnou část agendy insolvenčních soudů tvoří případy oddlužení fyzických osob. Stále častěji se o oddlužení snaží celé domácnosti, respektive manželé. Návrh proto zpracovává institut společného insolvenčního návrhu manželů spojeného s jejich oddlužením.

Manželé budou nově moci podat návrh na povolení oddlužení společně. Ke dni doručení takového návrhu k soudu budou muset být manželé. Společný návrh bude obsahovat podepsané a úředně ověřené prohlášení obou manželů, že souhlasí s tím, aby jejich všechen majetek byl pro účely schválení oddlužení považován za majetek ve společném jmění manželů. Manželé, kteří podají společný návrh na povolení oddlužení, budou po dobu trvání oddlužení považováni za jednoho dlužníka.

Oddlužení osob samostatně výdělečně činných

Dlužník (fyzická nebo právnická osoba), který není podnikatel a nemá z podnikání dluhy, bude moci insolvenčnímu soudu navrhnout, aby jeho úpadek řešil oddlužením.

Dluh z podnikání nebude bránit řešení dlužníkova úpadku oddlužením, jestliže s tím bude souhlasit věřitel, půjde o pohledávku věřitele, která nebyla uspokojena v insolvenčním řízení, anebo půjde o pohledávku zajištěného věřitele.

Dlužník (živnostník) bude moci uspokojovat pohledávky věřitelů i v průběhu oddlužení, z příjmů dosahovaných podnikáním. To za předpokladu, že v době rozhodné pro posouzení oddlužení nebude mít dluhy z podnikání.

Na základě podnětů jsou dále navrženy změny v následujících oblastech:

  • rotační systém určování insolvenčních správců - pomůže zabránit budování nevhodných vztahů osob insolvenčních správců v insolvenčních řízeních,
  • motivování věřitelů, kteří se aktivně podílejí na řešení úpadku dlužníka a vyjasnění pravomocí věřitelů v oblasti hlasovacích práv,
  • vymezení souběhu a vzájemného vztahu insolvenčního a exekučního řízení,
  • uplatňování nároků v insolvenčním řízení a postavení věřitelů - pokyny ke zpeněžení udělí zajištěný věřitel, jehož pohledávka se uspokojuje ze zajištění jako první v pořadí,
  • zmírnění kvantitativních kritérií pro ohrožené podniky a podpoření restrukturalizace i menších podniků a zefektivnění insolvenční řízení,
  • snížení administrativní zátěže insolvenčních soudů, správců a účastníků řízení,
  • přizpůsobení terminologie novému občanskému zákoníku.

Ambicí návrhu je zefektivnit chod insolvenčního řízení a posílit jeho transparentnost. Dále přimět dlužníky a věřitele k aktivnímu zapojení se do řešení úpadkové situace dlužníka posílením práv aktivních věřitelů, za současného zachování základních práv všech účastníků řízení. Úprava bude mít pozitivní dopady na administrativní zátěž všech subjektů insolvenčního řízení.

Předkládaný návrh zákona by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2014, a to s ohledem na současné nabytí účinnosti nového občanského zákoníku.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688