Aleš Vávra (Aleš Vávra)
Makroekonomika  |  02.01.2002 19:18:25

Kdo vydělá na vstupu Číny do WTO?

 

Na posledním zasedání WTO, které se konalo od 9.11 do 11.11.2001, v městě Duahá ve státě Katar, došlo k významné události z hlediska globálního světového obchodu. Členem světové obchodní organizace se v neděli 11.11.2001 oficiálně stala, doposud největší izolovaná komunistická země - Čína.

Ministři obchodu 142 členských zemí tak odsouhlasili členství Číně a uzavřeli tak více než patnáctiletý proces vyjednávání. Společně s Čínou byl také přijat Taiwan, země, která patří již pod čínskou správu, ale stále se snaží o jakousi samostatnost.

 

Historie

 

WTO je de facto nástupkyní  organizace Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT), jejíchž založí v roce 1948 iniciovala i Čína, tehdy ještě nekomunistická země.

Celý proces vstupu Číny do WTO má samozřejmě kontinuální charakter již od roku 1995, kdy byla Čína přijata jako pozorovatel. Hlavní ekonomické důvody, které bránily vstupu této země byly, vysoká dovozní cla (až 30%) jak na spotřební zboží, tak i na zemědělské produkty. Ty byly postupně sníženy a Čína reorganizovala svůj obchodní systém natolik, že v říjnu 2000 obdržela od Spojených států amerických doložku nejvyšších výhod. V letošním září pracovní skupina WTO schválila dohodu o vstupu Číny do WTO, na základě výsledků zvláštní skupiny vyjednavačů a de facto tak dokončila přijímací procesy, které byly formálně zakončeny v Kataru.

 

Politické pozadí

 

Každé jednání  o přijetí Číny do WTO, vždy provázely bouřlivé diskuse, o celosvětově známém porušování lidských práv v této největší komunistické zemi na světě.

Přijetí Číny, bylo vždy pod vlivem především ekonomických zájmů, které bylo nutné postupem času politicky zdůvodnit. Jsem osobně přesvědčen, že události, které se staly 11. září v USA, a především následné vojenské působení v oblasti Dálného východu, kde se střetávají strategické zájmu USA, Ruska a Číny, sehrály nemalou úlohu v konečném přijetí Číny do WTO.

 

Nový trh

 

Současný počet obyvatelůČíně dosahuje úctyhodného čísla 1,2 mld. Dalo by se říci, že v Číně žije 1,2 mld. nových spotřebitelů, nových konzumentů připravených na nové globální výrobky a služby. Realita je ovšem trochu jiná. Ekonomicky silné obyvatelstvo se soustřeďuje ve velkých městech především pak na jihu Číny a kolem velkých řek..

Velká většina obyvatel Číny žije na venkově, kde jediným a tradičním způsobem obživy je zemědělství. Ekonomická síla, těchto lidí, je opravdu hodně slabá a pohybuje se na pokraji chudoby.

 

Čínské výrobky

 

Vstup Číny do WTO, kromě jiného také znamená, že na trhy členských zemí WTO vstoupí mnohem jednodušeji, než předtím, levné nekvalitní spotřebitelské zboží, se kterým budou mít samozřejmě místní výrobci nemalé problémy.

Porovnám-li velikost a strukturu obchodní bilancí EU a USA, tak je jasné, že atak čínského zboří bude v USA větší než v Evropě.

 

 

Čínská vláda

 

Podíváme-li se na hospodářskou politikuČíně, tak jde o klasický plánovaný centralistický systém, který samozřejmě vyplývá z toho, že největší moc a vliv, je v této komunistické zemi soustředěn do rukou vlády a tzn. komunistické organizace, která ovládá státní podniky.

Čínská vláda – respektive komunistická strana Číny, je ten kdo vyhlašuje národní programy na restruktualizaci rozvodné infrastruktury, na výstavbu nových bytů, programy na rozvoj dopravy, atd.

Myslím si, že nejlepším, tedy největším, zákazníkem v Číně, pro všechny firmy, které zde chtějí najít nové odbytiště pro své výrobky a služby, je čínská vláda a její komunistická. strana.

 

Závěr

 

Takže jaké firmy, respektive jaké obory, podle mého názoru mají v počátku největší šanci profitovat z přijetí Číny do WTO?

Budou to firmy podnikající v sektoru výstavby dopravní infrastruktury, stavební firmy, firmy zabývající se výrobou distribucí energie, firmy dodávající telekomunikační infrastrukturu a možná i výrobci PC, kteří budou dodávat státnímu sektoru.

Dodavatelé internetového řešení, na jakékoliv úrovni, to rozhodně nebudou, neboť v Číně, je tato oblast, alespoň prozatím, velice omezována.

Určitě jsem zde všechny sektory neuvedl,  ale na co naopak nesmím zapomenout, je to, že každý kdo bude chtít na čínský trh proniknout se bude muset vypořádat s velkou mírou korupce státních úředníků, která samozřejmě vyplývá ze zdejší mocenské struktury.

 

Plné výhody vyplývající z členství ve WTO bude možné využít až v době, kdy Čína přestane být komunistickou zemí.

 Aleš Vávra

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.02.2021Tržby ve službách 2020: kdo na koronakrizi vydělal? Research (Česká spořitelna)
24.11.2020Investorský magazín: Kdo vydělá na vakcíně na covid-19? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.01.2017Kdo vydělá na progresivním zdanění, které plánuje ČSSD? Ekonomický deník (Ekonomický deník)
23.09.2015Kdo nejvíce vydělal na nulových sazbách? Research (Proinvestory.cz)
22.07.2012Putin zpečetil vstup Ruska do WTO TNBiz (TN.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688