Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  25.02.2013 10:14:21

Ceny komodit klesají kvůli Číně i FEDu

Horší výsledky, které se v posledním měsíci držely většiny zemědělských komodit a pak se přenesly i na drahé kovy, se v uplynulém týdnu rozšířily taky na komodity závislé na hospodářském růstu. Zasažena tak byla třeba energetika a průmyslové kovy, což vedlo k výrazným ztrátám. Méně se dařilo také stálicím, jako je ropa Brent, platina a měď. Investoři totiž začali stahovat své dlouhé pozice, což se u některých komodit projevilo velmi citelně.

Poslední oslabování komodit má přitom na svědomí Čína, která ze svého bankovního systému odsála rekordní množství peněz. Šlo o reakci na vysoký růst úvěrů a bylo to poprvé za osm měsíců, co se Číně nepodařilo zajistit si likviditu. Vše pak svědčí o narůstajícím strachu z vysoké inflace. Navíc zahřívání ekonomiky podpořila i data z oblasti cen nemovitostí, které i nadále narůstají znepokojivým tempem. Tyto zprávy nesvědčily ani průmyslovým kovům, protože největší poptávka po mědi (potřebné v oblasti bydlení a infrastruktury) a platině (pro automobilový průmysl) je právě z Číny. Pokud se ale nepodaří přesunout pozornost z opatření na snižování inflace směrem k růstovým opatřením, poptávka po těchto kovech by se mohla propadnout. Jen za poslední týden oba kovy klesly téměř o čtyři procenta.

Ve středu pak byla zveřejněna zpráva z posledního zasedání amerického Fedu, kde se zopakovaly obavy některých členů banky z prosincového setkání. Někteří členové, zatím jich však není většina, se bojí dopadu rozsáhlého kvantitativního uvolňování (QE - quantitative easing) na finanční systém. Nízké úrokové sazby totiž s sebou nesou riziko, že se investoři budou vrhat do nebezpečných investic. Trhy stále čekají na rozuzlení toho, kdy bude poslední kolo QE omezeno nebo ukončeno. Hlavně se jedná o trhy se zlatem a stříbrem, protože se neví, co vzácné kovy podpoří, když se do ekonomiky přestanou pumpovat další biliony.

V minulém týdnu utrpěly ztráty oba klíčové komoditní indexy DJ-UBS i S&P GSCI, když na všechny sektory s výjimkou zemědělství dolehly výprodeje. Od začátku roku se výkonnost obou těchto indexů liší a převahu má S&P GSCI, který si připisuje kladné výsledky díky většímu zaměření na energetiku. Naopak index DJ-UBS se přesunul do záporných čísel zejména kvůli svému diverzifikovanějšímu portfoliu. Sází více na kovy, které byly v tomto období tvrdě zasaženy ztrátami.

Když se podíváme na výkonnost napříč jednotlivými komoditami, jasně vidíme, že se ztráty týkaly hlavně energetiky a kovů. Naopak zemědělský sektor přinesl zisky, až na zemní plyn. Vynikaly především sójové boby, protože v Argentině málo prší a očekává se, že kvůli výrazné poptávce ze strany Číny bude bobů nedostatek.


Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688