TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.02.2013 15:43:48

České děti znají facebook lépe než jejich rodiče! Jak je ochránit před pedofily?

Podle statistik společnosti McAfee využívá sociální sítě (zejména facebook) a má zde svůj aktivní profil více než 50 % dětí ve věku 9 až 12 let. Ve věku 13 až 16 procent to pak je více než 90 %.
 

To jsou pozoruhodná čísla, která řadí Česko na absolutní světovou špičku v počítačové gramotnosti dětí. Ještě zajímavější je, že z těchto dětí umí 60% skrýt své internetové aktivity před svými rodiči! To znamená, že rodiče mnohdy nemají žádnou šanci zjistit, co jejich potomek na internetu dělá. 
 


 

Vedení facebooku si uvědomuje nebezpečí, které dětem hrozí. Šéf facebooku Mark Zuckerberg ve čtvrtek uvedl, že facebook chystá revoluční změnu - nebude možné vyhledat data o uživatelích mladších 18 let. Informace o datu narození, školy, rodného města a současného bydliště budou o uživatelích mladších osmnácti let k dispozici pouze v rámci přátel. Přátelé přátel pak budou moci tyto informace vidět, jen pokud budou také mladší osmnácti let. Novinka má jeden háček - dítě musí při registraci uvést svůj skutečný věk, pokud uvede, že je starší osmnácti let, je "cenzura" bezmocná.
 

Jak ochránit děti?
 

1. Zodpovědnost je na rodičích. Věta typu: "Sedni si k počítači a dej mi pokoj" znamená začátek problémů. Rozvíjet počítačovou gramotnost u malých dětí je smysluplné, když rodiče půjdou příkladem. Pokud nemáte na svém počítači nastavené filtry vyhledávání obsahu, pak děti s počítačem nenechávejte samotné. Podle statistik vidělo v Česku stránky s pornografickým obsahem 21% ve věku 11 až 16 let. 
 

2. Osvěta je zásadní. Mluvte s dětmi o nebezpečí, která na internetu existují. Vysvětlete jim, že je rozdíl mezi reálným kamarádem a "přítelem" na facebooku. Na internetu se za dvanáctiletou kámošku může vydávat opravdu každý!  
 

3. Použijte filtr obsahu. Pozor, každý filtr se dá obejít. Může se stát, že odborník nainstaluje na váš počítač filtry, které nepovolí zobrazení závadných webových stránek a váš potomek dokáže tento filtr odstranit! Tzv. blacklisty v praxi naráží na celou řadu omezení. Odblokovat stránku prostřednictvím jednoduchého anonymizeru zvládne i začátečník. Neberte filtry obsahu jako všemocný lék, pouze jako pomocný prostředek.      

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688