Jak si správně vybrat čerpadlo?

Když chceme v místech, která nejsou napojena na vodovodní řad, dostat vodu tam,  kam potřebujeme, neobejdeme se bez čerpadla. Stejně tak se bez něho neobejdeme, když nám voda zatopí třeba sklep. Jak si čerpadlo správně vybrat?

Zalévání a zavlažování
Zahradní čerpadla s elektrickým či benzinovým motorem jsou díky dostatečnému průtoku a výtlaku určena především k zalévání. Hodí se k nezávislému čerpání čisté užitkové vody ze studen, rybníků, jezer a cisteren. Jsou přenosná a „utáhnou“ nejen kropení pistolí, ale i větší  zavlažovací systémy s několika postřikovači. V případě, že potřebujeme dopravit vodu z větší hloubky, je ideální použít některé tlakové ponorné čerpadlo.  Základní konstrukční prvky zahradního čerpadla by měly být vyrobeny z nekorodujících materiálů, jako je ušlechtilá ocel, litina nebo kvalitní plasty. Současné plasty se totiž dají svou životností srovnat s trvanlivostí kovů.

Zásobování domácnosti
Trendem jsou automatické domácí vodárny, které nabízejí komplexní řešení rozvodu pitné vody v domě, ale i na zahradě. Pro menší rekreační objekty jsou určeny vodárny s nádrží o objemu 24 litrů, pro rodinné domy se doporučují vodárny s nádrží 50 litrů. Výkon vodárny je vždy dán výkonem čerpadla. Velikost nádoby ovlivňuje četnost spínání a navrhuje se podle počtu odběrných míst a četnosti odběrů. Je výhodou, pokud je na vodárně přímo instalován filtr, který zabraňuje průniku nečistot do nádrže.

Odčerpávání a přečerpávání
Pro vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou, k odvodňování z bažin a rybníčků a dokonce k čerpání i ze žump nebo zátopové vody ze sklepů, se používají ponorná kalová čerpadla. Nevadí  jim, že v čerpané tekutině jsou hrubé příměsi, jako například kaly, kamínky, kousky dřeva a jiný odpad o velikosti až 5mm. U speciálních čerpadel dokonce o velikosti 30 mm. Jedná se o výkonné a robustní stroje, u kterých platí: čím usilovněji a rychleji pracují, tím lépe. Proto také mají relativně malou výtlačnou výšku (většinou do 12m), ale velký čerpací výkon až do 350 litrů kalové vody za minutu.

Kde čerpadlo koupit?
Aby nám čerpadlo dlouho a dobře sloužit, musíme správně zvolit typ, který bude nejvíce vyhovovat našim potřebám. Velmi důležitý je také výběr kvalitního výrobce.

S výběrem konkrétního typu čerpadla a také nejvhodnější značky by nám měl poradit prodejce. Ten by nám měl také odpovědět na další otázky týkající se parametrů výrobku, jeho kvality a tomu odpovídající spolehlivosti.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika