Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  18.02.2013 08:24:00

Společnou měnu by mohly opět podpořit předstihové indikátory z Evropy

Euro se vůči dolaru v průběhu minulého týdne pohybovalo v pásmu 1,33 až 1,35. I tak ale zakončilo na nepatrně slabších úrovních než o týden dříve. Během minulého týdne nebyly zveřejněny žádné události, které by výrazným způsobem ovlivnily dění na finančních trzích. Negativní reakci na trzích ale vyvolaly předběžné údaje o vývoji HDP v evropských zemích, které nám připomněly, že situace není stále růžová.
 
Tento týden bude zveřejněna celá řada předstihových indikátorů. V minulém měsíci jsme se dočkali mnoha pozitivních překvapení, která pomohla i lednovému optimismu na trzích. I nová série by měla povzbudit sentiment směrem do budoucna. V úterý odstartujeme německým ZEW indexem, následovaným středečními indikátory důvěry z Francie a čtvrtečními evropskými PMI indexy a týden zakončíme Ifo indexem z Německa. Data by měla ukázat na další zlepšení, i když ne tak razantní jako v lednu. Pokud se dočkáme pozitivních údajů, lze během týdne očekávat tlaky na zpevnění evropské měny. Na druhou stranu se však budou mít investoři na pozoru před víkendovými italskými volbami. Hrozbu návratu Sylvia Berlusconiho na post premiéra rozhodně opomíjet nelze, přestože poslední průzkum, který mohl být zveřejněn naposledy dva týdny před volbami, jej na vítěze nepasoval. Každopádně obavy zvýšily jeho rostoucí preference v posledních týdnech a bude tak záležet především na dosud nerozhodnutých voličích.
 
Za velkou louží budou trhy ve Spojených státech dnes zavřené kvůli prezidentskému dni. V průběhu týdne se dočkáme předstihového indikátoru z oblasti bydlení (NAHB), který by měl vystoupat na 7leté maximum a dalších ukazatelů z trhu nemovitostí, které by měly být víceméně v souladu se scénářem postupného oživování. Zároveň bychom se měli dočkat i amerického PMI indexu, který by měl znovu zaznamenat zlepšení na 57 bodů. Ten se tak nachází v pásmu expanze a na výrazně vyšší úrovni než jeho kolega z Evropy, což ukazuje na lepší kondici hospodářské aktivity v největší světové ekonomice ve srovnání se starým kontinentem.
 
Závěry ze zasedání G20 byly jednoznačné v tom ohledu, že ministři financí a guvernéři centrálních bank se postavili proti měnové válce, a slíbili, že nebudou podporovat konkurenceschopnost své země devalvacemi vlastní měny. K přímé kritice Japonska, jehož měna výrazně v posledních týdnech oslabila v souvislosti s uvolněnou měnovou politikou, nedošlo. Představitelé zároveň odložili plány na stanovení nových cílů pro snižování státních dluhů, čímž naznačili obavy o dosavadní stav světové ekonomiky.
 
Celkově by se tak euru mohlo dostat během týdne určité podpory. Ve vysokých ziscích jej však budou limitovat nadcházející volby v Itálii. Pokud budou zároveň zveřejněna i překvapivě dobrá data ze Spojených států, snižující se spekulace na další kvantitativní uvolňování ze strany Fedu budou podporovat americký dolar, který tak bude také limitovat eurové zisky.


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688