TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.02.2013 10:51:07

MF DNES: Političtí trafikanti berou až padesát tisíc za čtyři hodiny práce. A nic se na tom nezmění

Takovou praxi popsal MF DNES náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček (ODS). Zasedá v dozorčí radě státního podniku Český aeroholding, měsíčně mu to zabere asi čtyři hodiny. Dvě hodiny na přípravu a dvě na samotné jednání. Zajíček za to ovšem coby státní zaměstnanec nebere ani korunu.

Do Českého aeroholdingu teď zamířil i nejnovější trafikářský přírůstek, bývalý ministr obrany a exsenátor Alexandr Vondra (ODS). Za stejné čtyři hodiny si přijde na padesát tisíc korun. A podle Vondry, který propadl v senátních volbách a na obraně se s ním táhla kauza ProMoPro, je taková výše odměny naprosto odpovídající.

Jeho mzda je aspoň známá, jinak ovšem stát honoráře pro manažery státních firem odmítá zveřejňovat. Ministerstvo financí má přitom k dispozici analýzu, která určuje, jaké tyto odměny mají být. Přestože si loni v červnu MF DNES o materiál zažádalo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, prosba zůstala nevyslyšená. Podle resortu se jedná o velmi citlivé údaje, které mají zůstat neveřejné.

Aby se platy manažerů pohybovaly ve stanovených mantinelech, mají hlídat právě členové dozorčích rad. Jenomže těm to moc nejde, jak se ukázalo před třemi a půl lety, když rada Českých aerolinek neohlídala hospodaření firmy a státní kasa do ní musela nalít 2,5 miliardy korun. Brzy po tom si management ještě řekl o bonus ve výši sta milionů, to už se tehdejší úřadnická vláda Jana Fischera ozvala, že dozorovat by měli odborníci, nikoli političtí trafikanti.

Jenomže hra pokračuje, jak ukazuje nejen případ Vondry, ale i dvou bývalých rebelujících poslanců z ODS. Ivan Fuksa zamířil také do Českého aeroholdingu, kde má dohlížet na privatizaci podniku za plat v řádu statisíců korun. A vedení firmy už mu připravuje teplou židli, aby mohl zůstat i poté, co prodej zařídí.

Druhý z rebelů, Marek Šnajdr zase usedl v dozorčí radě Čepro, kde oproti Fuksově výdělku inkasuje pouhých třicet tisíc měsíčně. Václava Baštýře poslala domovská ODS zase do Státního fondu dopravní infrastruktury.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688